Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zundapp bromfietsen, nostalgische brommers

Posted on

In 1984 kwam er voor het laatst een Zundapp brommer uit een Duitse fabriek. Toch rijden er nu (anno 2018) in Nederland nog duizenden bromfietsen van dit merk rond. Hoewel ze meestal niet meer gebruikt worden voor het dagelijks vervoer, kun je ze op mooie dagen als ijzeren bijen uit de schuren zien zwermen. Verspreid over het land zijn er diverse Zündapp clubs, met tientallen tot zelfs honderden leden. En elk lid bezit een Zundapp bromfiets in goed rijdende conditie. De echte liefhebbers hebben er wel vijf of meer in de garage staan.

zundapp brommer

Waarom zijn Zundapp bromfietsen zo populair?

In de jaren ‘60 en ‘70 was Zundapp met stip de meest gebruikte brommer in Nederland. Aan de excellente verhouding tussen prijs en kwaliteit, konden zelfs andere Duitse fabrikanten, zoals Kreidler en Heinkel, niet tippen. Een Zundapp was betaalbaar voor de doorsnee burger, makkelijk te besturen, super stabiel op de weg en liet je haast nooit in de steek. En als hij dan toch een keertje stuk ging, kon je de nodige vervangingsonderdelen heel eenvoudig en tegen een redelijke prijs aanschaffen. Het stoere “Duitse werkpaard op wielen” was daarom onder ouderen en jongeren bijzonder populair.

De jonge generatie van toen is inmiddels veertig jaar ouder. Nostalgie en romantiek zijn de hoofdredenen waarom veel van hen nog altijd graag op hun Zundapp stappen. Met vrienden rondtoeren op een “Bolle Dapp”, “Bopslee” of “Boswachter” (bekende bijnamen voor Zundapp brommers) blijft een aparte belevenis. Het handmatig of met de voet schakelen tussen de versnellingen wordt niet als een ongemak ervaren, maar als beloning. Opmerkelijk genoeg schijnt de laatste jaren een groeiend aantal huidige jongeren het Zundapp gevoel te omarmen. Sommigen onder hen schaffen via online marktplaatsen hun eigen exemplaar aan en anderen huren van tijd tot tijd een Zundapp brommer om er manhaftig op uit te trekken.

zundapp bromfiets

mooie zundapp brommer

Welke modellen Zundapp brommers rijden er nog het meest?

Op het Stieltjesplein in Feijenoord is er al 35 jaar lang op 28 april een Zundapp Dag, waar liefhebbers van heinde en verre naar toe trekken. Het spreekt vanzelf dat de latere modellen Zundapp bromfietsen in grotere aantallen aanwezig zijn. Vooral de Zundapp GTS 50, GTS 50 Super en KS 50 Watercooled uit de jaren ‘70 kom je veel tegen. Maar ook een behoorlijk aantal Zundapp KS 50- en KS 50 Sport modellen die in de jaren ‘60 geproduceerd zijn, komen rijdend naar het plein. Zelfs de Zundapp 517, die vanwege zijn eivormige tank bekend staat als de “klotenstoter” is nog altijd een vrij populair model.

12