Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zo draag je een smoking als een koning

Posted on

Ben je uitgenodigd op een bruiloft of ander feestje waarbij ze de dresscode ‘black tie’ hanteren?  Mannen worden tijdens zo’n feest verwacht in smoking en de vrouwen in een galajurk. Wil je geheel in stijl gaan en je smoking als een koning dragen, lees dan onderstaande tips.

Lakschoenen

Onder een smoking horen lakschoenen. Deze schoenen zijn uitsluitend bedoeld om onder gelegenheidskleding te dragen. Een lakschoen is een glanzende schoen. Deze glans zie je ook terugkomen op de revers van het colbert en soms ook als gallon op de pantalon. Deze worden gemaakt van zijde of satijn, vandaar ook de glans. Zowel zijde als satijn geven direct een stijlvolle luxueuze uitstraling. Wanneer je na of voor het feestje de lakschoenen wilt opbergen is het belangrijk om deze niet tegen elkaar aan te leggen. Door de lak kunnen deze namelijk aan elkaar blijven plakken, waar ze vervolgens bij het uit elkaar halen weer van kunnen beschadigen. Probeer ze dus in een stoffen zak apart van elkaar te bewaren of bewaar ze eventueel in de doos met een stuk papier ertussen.

Het belang van de details

Een smoking is net even wat anders dan een gewoon pak. Bij een smoking worden verschillende details gehanteerd die men niet vaak op een normaal pak terugziet. Denk bijvoorbeeld aan de revers die in satijn of zijde worden gemaakt.

Een driedelige of een tweedelige smoking?

De meeste mensen dragen een smoking tweedelig. Het is ook mogelijk om een driedelige smoking te dragen. Met een driedelige smoking zul je zeker opvallen omdat er weinig mensen voor deze variant kiezen. Bij een driedelige smoking wordt er naast de pantalon en het jasje ook een gilet gedragen. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar, maar de meest voorkomende is een gilet met ronde hals. Hierbij wordt voor het gilet vaak ook voor een zwarte kleur gekozen, maar andere opvallende kleuren zijn ook mogelijk. Een gilet is een goed middel om de buik te verhullen.

Het jasje

Het jasje zelf wordt normaal gesproken uitgevoerd met een enkele sluitknoop aan de voorkant van het jasje. Er zijn ook mogelijkheden om voor een dubbele sluitknoop te gaan. De knopen die hierbij worden gebruik zijn vaak gestoffeerde knopen die in de lijn liggen met de zijde en/ of satijnen revers van het pak.

Het jasje wordt ook altijd uitgevoerd met een split. Hierbij kun je ook kiezen voor een dubbele of een enkele split. De dubbele split is wat chiquer en de enkele oogt wat vlotter.

De pantalon

Voorheen werd de pantalon van een smoking vaak met een band of een bies van satijn of zijde uitgevoerd. Tegenwoordig wordt er vaak voor gekozen om dit niet te doen. De pantolon wordt traditiegewijs gemaakt zonder sluitknoop, maar met twee gespen om de broek te sluiten. Bij een smoking wordt geen riem gedragen. Om niet tegen de knoop aan te kijken, wordt er dus voor de gespen gekozen.

0