Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering vaak onduidelijk

In het woud van levensverzekeringen kun je behoorlijk verdwalen. Want welke verzekeringen heb je nodig en wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen? Uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net blijkt namelijk dat meer dan een kwart van de ondervraagden denkt dat er geen verschil tussen deze verzekeringen is. Daarom opheldering over deze levensverzekeringen en voorbeelden waarvoor je ze gebruikt.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering sluit je af voor het bekostigen van  je uitvaart of crematie. Dit doe je voornamelijk voor je nabestaanden, zodat zij niet achterblijven met de hoge kosten voor jouw uitvaart of crematie. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Soort uitvaartverzekering Uitleg
Natura uitvaartverzekering Een uitvaartondernemer verzorgt de uitvaart of crematie. Er wordt geen geld uitgekeerd.
Kapitaal uitvaartverzekering Nabestaanden ontvangen het verzekerde bedrag waarmee zij, meestal samen met een uitvaartondernemer, het afscheid kunnen verzorgen.
Combinatie uitvaartverzekering Combinatie van de kapitaal uitvaartverzekering en natura uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Zo blijven je nabestaanden niet achter met een financieel gat. Je partner kan door deze uitkering de hypotheek blijven betalen of bijvoorbeeld de studie van jullie kinderen. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak gekoppeld aan de hypotheek. Geldverstrekkers stellen het regelmatig als voorwaarden bij het afsluiten van een hypotheek. Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan zijn de regels anders. Want sinds 2018 is een overlijdensrisicoverzekering vaak niet meer nodig.   

Verschil tussen uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Wat is het verschil tussen deze levensverzekeringen? Het grote verschil is het doel van de uitkering. Een uitvaartverzekering sluit je af voor het bekostigen van je uitvaart of crematie. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om je nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Je partner kan het geld gebruiken om de hypotheek of te blijven betalen, maar ook gebruiken voor de studie van de kinderen.

Conclusie

Een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering zijn allebei levensverzekeringen. Maar de verzekeringen hebben een ander doel. Als je je nabestaanden zonder torenhoge kosten voor een uitvaart en daarnaast ook financieel goed verzorgd achter wilt laten, kun je zowel een uitvaartverzekering als een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Nieuwsgierig naar alle onderzoeksresultaten van het onderzoek door Uitvaartverzekeringwijzer.net? Bekijk ze hier.

0