Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Echte mannen doen aan barefoot running

Posted on

Barefoot running

Sommigen zeggen dat als je er eenmaal mee begint, je niet meer anders meer wil. Voor anderen is het een minder groot succes. Overal verschijnen artikelen met wetenschappelijke onderzoeken, er zijn boeken geschreven zoals “Born to run”. Het is duidelijk echt een trend aan het worden. Maar wat is barefoot running nu eigenlijk?

Het is eigenlijk niet iets van de laatste tijd. In 1960, tijdens de Spelen van Rome, won de atleet, Abebe Bikila, Olympisch goud op blote voeten. Maar barefoot running hoeft niet te betekenen dat je echt op je blote voeten de weg op gaat, je loopt eigenlijk op schoenen die het lopen op blote voeten nabootsen. Deze schoenen noem je de barefoot hardloopschoenen of de natural running schoenen. Deze schoenen hebben in vergelijking met gewone hardloopschoenen, een dunnere zool, zijn flexibel, bieden minder demping en volgen het natuurlijke looppatroon. Er zijn diverse bekende sportmerken die de natural running schoenen op de markt hebben gebracht, maar de Nike Free’s zijn één van de bekendste.

Hoe zit het met blessures?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect op blessures. Bioloog Daniel Lieberman van de Harvard Universiteit in Cambrigde heeft in 2010 onderzoek gedaan naar het hardlopen op blote voeten. Hij heeft o.a. loopanalyses uitgevoerd en de resultaten uit deze onderzoeken geven aan dat bij hardlopers die op blote voeten lopen, de impact van de landing kleiner is, zelfs op een harde ondergrond. Tijdens het hardlopen op normale schoenen maken de meeste hardlopers een hiellanding, waarbij de hiel de eerste klap opvangt. Die schok gaat vanaf de hiel richting de knie en heup. Met barefoot hardloopschoenen land je meer op de midden- en voorvoet. De landing is natuurlijker en hierbij worden de voetspieren en de enkel meer geactiveerd, hierdoor wordt de klap van de landing beter over de gehele voet verdeeld. Lieberman durft voorzichtig te concluderen dat bij voor- en middenvoetlanders, de voet en de onderste ledematen worden beschermt tegen de veel voorkomende hardloopblessures.

barefoot running

Kan iedereen overstappen naar barefoot running?

Er zijn wat tegenstrijdige berichten, de ene studie zegt dat de overstap naar natural running geen problemen moet opleveren en een andere studie zegt weer dat het helemaal niet zo gemakkelijk gaat. Feit is wel dat het niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Ga je starten met het hardlopen op blote voeten, dan moet je dit langzaam opbouwen. Sommigen zeggen dat je gemiddeld een jaar nodig hebt voor deze overstap. Je enkel, voetspieren, achillespezen en kuiten, moeten echt aan dit soort hardloopschoenen wennen. Voor de één zal het wel een goed idee zijn en voor de ander misschien niet. Het is een kwestie van ervaren en natuurlijk geldt: luister naar je lichaam, stop bij pijn en neem rust.

0