Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Moet ik een 8K televisie kopen?

Posted on

Wij mannen geven onszelf graag iets moois. Een mooi maatpak, een gave auto of een goede fles whisky. Uiteraard mag daarnaast een grote televisie niet ontbreken in onze huiskamer. Als het even kan met superscherp beeld en opgehangen aan een mooie tv beugel. We gaan immers niet onze favoriete tv series en live sportwedstrijden op een lullig tv’tje kijken. Doe jij dat nog wel? Dan is het mogelijk tijd om rond te gaan kijken naar fikse upgrade voor je kijkervaring. Betekent dat echter dat de tijd rijp is voor jou om voor een 8K televisie te gaan?

Prijzen

Het is goed om te weten dat met de ontwikkelingen rondom 8K de prijzen van 4K televisies flink gekelderd zijn. Waren deze een paar jaar geleden nog onbetaalbaar voor de gewone man, tegenwoordig kun je vanaf 500 euro al in het bezit zijn van een 4K televisie. Dit in tegenstelling tot 8K tv’s, die momenteel nog erg prijzig zijn. Heb je momenteel een Full HD televisie, dan is 4K al een flinke upgrade.

Wat is concreet het verschil tussen 4K en 8K?

In beide gevallen gaat het om de resolutie van het beeldscherm. Het is nog niet zo vreselijk lang geleden dat de standaard uitzendkwaliteit van televisiezenders Full HD (1920 x 1080 pixels) werd. 4K heeft het viervoudige aantal pixels (3840 x 2160) en wordt ook wel Ultra HD of UHD genoemd. Daarbij wordt het detailniveau dus een stuk groter. Bij 8K heb je zelfs 7680 x 4320 pixels. 

Wat wordt er momenteel in 4K en 8K geproduceerd en aangeboden?

Bij lineaire televisie, dus televisie in de ouderwetse zin (NPO, RTL, SBS enzovoort), is er geen aanbod in 4K. Op streamingdiensten kun je wel steeds vaker content in 4K kijken. Bijna alle eigen producties van Netflix worden tegenwoordig in 4K gemaakt, en ook op YouTube wordt steeds meer in 4K geüpload. Een aantal andere aanbieders, zoals Videoland, Ziggo en KPN bieden mondjesmaat content in 4K aan. Het nut van een 4K televisie is daarmee flink toegenomen, zeker met in het achterhoofd dat we steeds meer streamen en steeds minder naar lineaire televisie kijken. In 8K wordt vooralsnog weinig tot niets aangeboden.

wat is een 8k televisie

Is dit dan het moment om een 8K televisie te kopen?

Nee, een investering in een 8K televisie lijkt op dit moment niet erg zinnig. Niet alleen kost zo’n toestel vele duizenden euro’s, het enige wat je er voor nu daadwerkelijk in 8K op gaat zien zijn eventuele beelden die je met de allernieuwste smartphones hebt kunnen maken. Heb je zelf niet zo’n telefoontoestel, dan is de kans dat je voorlopig iets in 8K zult zien niet zo groot. De wereld is eigenlijk pas net aan 4K aan te wennen. Je kunt beter je aanschaf van een nieuw toestel een paar jaar uitstellen, tot 8K meer in gebruik is geraakt en de aanschafprijzen flink lager liggen, of investeren in een 4K televisie waar je ook nog zeker een aantal jaar veel plezier van kunt hebben.

0