Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Je parasol schoon maken? Zo doe je dat zelf!

Posted on

Parasols zijn zonweringen die lekker mobiel zijn. Je zet ze even gemakkelijk in de tuin neer als bij jouw handdoek op het strand. Het is dan ook niet zo frappant dat parasols behoorlijk populair zijn. Ze worden dan ook veel gebruikt. Maar of je nu gebruikt maakt van een van de diverse zweefparasols bij Tuinmeubelen.nl, of van losse parasols voor op het strand: parasols worden na verloop van tijd vies. Dit is onvermijdelijk, want het weer, de wind en ongedierte die tegen de parasol aankomt zijn onvermijdelijk. Hoe kun je jouw parasol goed en effectief reinigen, zodat jouw zonwering schoon en fris blijft, én langer meegaat? Neem de adviezen hieronder serieus en jouw parasol kan er straks weer fris tegenaan!

1. Periodieke schoonmaak
Parasols kun je zelf goed schoonhouden door een routinematige aanpak. Als je voor een vaste periodieke aanpak kiest (eens per half jaar bijvoorbeeld), blijft jouw parasol lekker schoon en daardoor in een betere staat. Maak het parasoldoek na gebruik schoon met en zachte borstel. Daarmee veeg je modder, vuil en viezigheid van de parasol af zonder het doek te beschadigen. Doe dit zachtjes, want nagenoeg elk doek van om het even welk merk parasol, heeft een impregneringslaag die het doek beschermt. Let verder op dat je jouw parasoldoek nooit laat stomen, in de centrifuge stopt of met een strijkbout behandelt. Wie dit doet, beschadigt de parasol blijvend.

2. Wassen met een reinigingsmiddel
Hard boenen, strijken, stomen en centrifugeren doe je dus niet. Zachtjes borstelen wel. Verder is het een optie om het parasoldoek schoon te maken met een niet-agressief schoonmaakmiddel. Koop een specifiek reinigingsmiddel voor parasol dart je met een spuitbus kunt aanbrengen. En laat de spray zo’n half uur inwerken. Met een goede spons kun je hierna het vuil verwijderen en het doek met water schoonspoelen.

3. Milde zeep
Een ander middel dat je kunt toepassen, is het gebruik van een milde zeep. Gebruik zeker geen bleekmiddel en evenmin een allesreiniger voor het schoonmaken. Maak een sopje met de milde zeep erin en leg het doek hierin te weken. Daarna kun je de parasol uitspoelen met lauw water en laten opdrogen in de zon.

4. Vergeet deze aandachtspunten niet
Vergeet nooit om het parasoldoek na het uitspoelen goed te laten opdrogen in de zon. Doe je dit niet, dan kan er schimmelvorming ontstaan. Gebruik verder nooit bijtende middelen, want die verkleuren het doek. Ten slotte: je kunt ook preventie een beschermend middel op het doek aanbrengen, die vuil en vocht afstoot.

0