Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

In de spotlight: de kogelkraan

Posted on

De kogelkraan is een van de meest veelzijdige kleppen die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn. Door zijn eenvoudige ontwerp en werking is het een ideale keuze voor een grote verscheidenheid van toepassingen, van huishoudelijk sanitair tot grootschalige industriële procesregeling. Het is dan ook een cruciaal om alle ins en outs van deze kraan te weten. Daarom staat hij in deze blog in de spotlights!

Wat is een kogelkraan?

Een kogelkraan is een type kwartslag klep die gebruik maakt van een holle, geperforeerde bol om de vloeistofstroom te regelen. De bol heeft een gat in het midden dat uitgelijnd is met de inlaat- en uitlaatpoorten wanneer de hendel in de open positie staat, en deze blokkeert in de gesloten positie.

Wanneer een kogelkraan gebruiken?

Kogelkranen zijn zeer geschikt voor toepassingen waarbij een snelle afsluiting vereist is, zoals in noodsituaties. Zij worden ook vaak gebruikt in industriële toepassingen waar een hoge graad van nauwkeurigheid niet vereist is, zoals in de water- en afvalwater industrie.

Hoe werkt een kogelkraan?

Kogelkranen worden bediend door een hendel die met de bol is verbonden. Door de hendel 90 graden te draaien wordt de klep geopend of gesloten, afhankelijk van de beginstand. De kogelkraan is zo ontworpen dat wanneer de hendel in de open stand staat, het gat in het midden van de bol uitgelijnd is met de inlaat- en uitlaatpoorten, waardoor vloeistof kan doorstromen. Wanneer de hendel in de gesloten stand wordt gedraaid, wordt het gat geblokkeerd en wordt de vloeistofstroom gestopt.

Voordelen van kogelkranen

Het belangrijkste voordeel van kogelkranen is hun eenvoud. Het ontwerp en de werking van kogelkranen maken ze gemakkelijk te gebruiken en betrouwbaar, zelfs in toepassingen met hoge druk en hoge temperaturen. Kogelkranen lekken ook minder snel dan andere soorten kleppen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in gevaarlijke of gevoelige omgevingen.

Nadelen van kogelkranen

Een nadeel van kogelkranen is dat ze niet geschikt zijn voor toepassingen waar een grote hoeveelheid vloeistof vereist is, omdat het gat in het midden van de bol een aanzienlijke drukval kan veroorzaken. Bovendien zijn kogelkranen niet zo nauwkeurig als andere soorten kleppen, zoals naald kleppen, en zijn zij misschien niet geschikt voor toepassingen waar een nauwkeurige regeling vereist is.

Ondanks deze nadelen blijven kogelkranen een van de meest populaire keuzes voor vloeistof regel applicaties vanwege hun eenvoud, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Als u op zoek bent naar een veelzijdige afsluiter voor uw volgende project, overweeg dan zeker een kogelkraan!

0