Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Je eerste auto kopen? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Posted on

Heb je net je rijbewijs gehaald en wil je meteen een auto kopen? Dat is natuurlijk erg leuk, maar zorg dat je niet te impulsief beslist over je eerste bolide. Zet eerst op een rijtje wat voor jou prioriteit heeft bij een auto. Zo vind je de beste auto voor je geld. We hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Type auto

Bij de keuze van een nieuwe auto is het belangrijk om te kijken naar het type auto. Een stationwagen zal bijvoorbeeld niet de eerste keuze zijn als je single bent of slechts met z’n tweeën. Een compacte auto of hatchback klinkt dan logischer, je hebt waarschijnlijk niet erg veel ruimte nodig. Wanneer je een kleine of lichte auto kiest, betaal je ook minder wegenbelasting. Dat is weer beter voor de portemonnee ☺.

Onderhoud

Elke auto heeft onderhoud nodig. Sites zoals de ANWB hebben op een rijtje welke auto onderhoudsgevoelig is en welke auto juist niet. Daarbij wordt ook vermeld of reparatie en onderhoud duurder is dan gemiddeld. Vaak zijn kleinere auto’s goedkoper in onderhoud. Maak een lijstje van geschikte kandidaten, zo wordt de keuze voor jouw geschikte auto een stukje makkelijker!

Zuinig rijden

Wanneer je je eerste auto uitzoekt, is de kans groot dat een zuinige auto niet meteen de eerste prioriteit heeft: je wilt tenslotte lekker de vrijheid hebben om overal te rijden waar je maar wilt. Toch kan het lonen om hier goed naar te kijken, zeker wanneer je veel kilometers denkt te gaan maken. Daarbij kan je ook uitrekenen of het zin heeft om te kiezen voor auto met diesel vanwege het lagere verbruik. Een benzineauto is goedkoper als je vooral weinig kilometers maakt, maar is vaak minder zuinig. Ook hierbij geldt dat een kleine, compacte auto vaak zuiniger is dan een grote klasse.

Zoek een goede verzekering

Je auto verzekeren? Ja dat heb je goed gehoord! Vaak zal je eerste auto een occasion zijn van enkele jaren oud. Het eerste wat je dan moet doen, is je auto verzekeren. Er zijn diverse soorten autoverzekeringen op de markt: WA, WA Plus en All Risk. De Allrisk verzekering is de meest uitgebreide all-in dekking, maar kost ook behoorlijk wat geld. Zeker bij een eerste tweedehands auto kan je beter kijken naar WA plus om een goede dekking te hebben, maar niet de hoofdprijs te betalen per maand. Naarmate de auto ouder wordt, zal een basis WA verzekering ook voldoende zijn vanwege de economische waarde van de auto.   

Succes met het uitzoeken van de geschikte auto waar je de komende tijd veilig de weg op kunt!    

0