Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Jezelf leren programmeren met een Arduino board

Posted on

Wat is een Arduino board?

Een Arduino board is een open source microcontroller welke is uitgerust met een aantal digitale en analoge input/output pins (I/O’s) die maken dat je kunt communiceren met andere systemen. En dat is precies wat je uiteindelijk wilt gaan doen met zo’n board, communiceren met andere systemen.
Een Arduino board is gemaakt om op een voordelige manier uw elektronicaprojecten aan te sturen. De microcontroller op het board is hier dan ook op geselecteerd. Een volwaardige computer met (te)veel rekenkracht is namelijk overbodig voor dit soort doeleinden, wat leidt tot onnodig hoge kosten. De Arduino Uno heeft bijvoorbeeld een geheugen van slechts 32kB. Veel minder dan bijvoorbeeld een laptop, maar ruim voldoende om uw elektronicaprojecten aan te sturen.

In principe is een Arduino  gewoon een programmeerbaar mini-computertje waarmee, mits juist geprogrammeerd, ontzettend veel mogelijk is. In de praktijk zou je hiermee bijvoorbeeld een weerstation aan kunnen sturen, of je led verlichting, of zelfs een twitterende koffiepot die je een berichtje stuurt als de koffie klaar is. Maar je kunt er ook een effect van Knight Rider mee namaken. Kortom: Je kunt het zo gek niet bedenken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe werkt een Arduino board?

Een Ardiono board kent veel verschijningsvormen, maar in de basis bestaat hij altijd uit een microcontroller met een aantal in- en uitgangen die I/O’s genoemd worden (Input / Output). De ingangszijde is om sensoren op aan te sluiten en op de uitgang zet je een actor. Wanneer deze zijn aangesloten is het zaak dat de sensor een opdracht doorgeeft aan de actor om uit te voeren. Er is software nodig om ervoor te zorgen dat de opdracht die de sensor meegeeft ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd door de actor. Het programmeren van deze software gaat via de Arduino IDE (Integrated Development Environment). Deze IDE is gratis te downloaden van de officiële Arduino-website (www.arduino.cc) en biedt een volledige programmeeromgeving. De Arduino programmeertaal is gebaseerd op C/C++. Ook is de Arduino IDE is open-source, wat betekent dat deze door iedereen vrij te gebruiken en bewerken is.

De elektrische toevoer voor een Arduino Board kan middels een USB-kabel te verbinden met je pc, door een 9v batterij aan te sluiten of door de voeding te gebruiken. Een Arduino beschikt ook over een soldeerloos breadboard. Dit betekent dat je een circuit kan samenstellen zonder dat je moet solderen – zodat je aanpassingen kan doorvoeren of het board voor verschillende projecten kan gebruiken – en hergebruiken. Bij deze breadboards zitten ook de kabels waarmee je de verbindingen kan maken. Je plugt deze kabels in om contacten te leggen en zo je circuits vorm te geven.

Inspiratie opdoen?

Online zijn over Arduino boards gemakkelijk honderden project tutorials te vinden die je stap-voor-stap door een interessante projecten heen voeren. Het ontbreekt ook niet aan fora waarop je nog extra hulp kan vinden voor wie toch vast zit of een eigen project wil ontwerpen. En wil je je mogelijkheden uitbreiden dan is het aan te raden om de Raspberry Pi aan een Ardiuno Board te koppelen. Deze combinatie biedt een grote hoeveelheid aan extra mogelijkheden.

0