Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Is vingers knakken schadelijk?

Vingers knakken doen veel mensen maar al te graag. Het kan een automatisme zijn of je hebt het gevoel dat het ervoor zorgt dat je vingers ervan ontspannen. Hoe het ook zijn mag, je hebt waarschijnlijk al duizend keer gehoord dat gewrichten knakken gevaarlijk kan zijn. Nu vraag je je misschien af: is je vingers knakken schadelijk?

Wat is die knak die je hoort? 

Veel mensen vinden het verschrikkelijk wanneer iemand zijn vingers knakt, terwijl het de vingerknakker zelf juist een fijn gevoel geeft. Waar komt dat geluid nu vandaan? In de gewrichtsholten van je vingers zitten kleine hoeveelheden vloeistof waar ook gas in is opgelost. Dit vocht voorkomt dat er wrijving en pijn ontstaat in het gewricht. Wanneer je aan je vingers trekt, zal deze gewichtsholte iets vergroten en als gevolg daarvan ontstaat er een onderdruk die op zijn beurt weer zorgt voor een vacuüm. Ooit een zuignap van een raam proberen te trekken? Dan weet je dat hier een soort popgeluid bij komt kijken. Ditzelfde principe gebeurt met je vingers. Door de onderdruk komen de gassen vrij die in het vocht waren opgelost. Dit heft het vacuüm op, doordat de extra ruimte in je gewricht wordt opgevuld met gas. Dit is het knakgeluid dat je hoort. Veel mensen denken dat dit knakgeluid wordt geproduceerd door botten die tegen elkaar aan komen, maar dit is dus niet waar. Anders zou een gewricht meerdere keren achter elkaar kunnen worden geknakt, maar dit is niet mogelijk. Velen vragen zich echter af of je reuma door vingers knakken kunt krijgen. Is je vingers knakken schadelijk of niet?

Vingers knakken kan geen kwaad

Al die mensen die je vertelden dat reuma door vingers knakken mogelijk is of dat je later artritis of artrose zult krijgen ten gevolge van je ‘slechte gewoonte’ hebben je misschien gezegd dat als je het niet gelooft, je het maar moet googelen. Na het lezen van dit artikel kun je ze laten weten dat dat verhaaltje over dat gewrichten knakken gevaarlijk is niet waar is. Hoewel velen er van uit gingen dat het knakken van vingers kan lijden tot ontstekingen of slijtage van het gewricht, wordt dit niet onderbouwd door verrichte onderzoeken, dus vingers knakken kan geen kwaad. Toch zijn er wetenschappers die vermoeden dat het schadelijk is doordat het gewrichtskapsel zou verslappen. Mocht je toch je vingers willen knakken, dan doe je dit het beste met gevouwen handen.

0