Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Het ABC van autoverzekeringen op een rijtje

Posted on

Er zijn drie soorten dekkingen waar je uit kunt kiezen bij een autoverzekering: WA, beperkt casco en allrisk. Hoe uitgebreider je verzekering moet zijn, hoe duurder deze zal zijn. Vaak heb je echter helemaal geen volledige dekking nodig, omdat dit bijvoorbeeld bij een oudere auto geen zin heeft. Maar hoe kies je de juiste verzekering voor je auto? Wij helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.

WA-verzekering

Als auto-eigenaar moet je minimaal een verzekering met WA-dekking hebben. Het is de minst uitgebreide,en daarom ook de goedkoopste, verzekering voor je auto die je kunt afsluiten. Een WA-verzekering verzekert alleen de schade die je aanricht aan derden en dekt dus niet de eigen schade. Over het algemeen kun je zeggen dat deze manier van verzekeren is interessant is bij auto’s van minimaal 10 jaar oud.

Beperkte cascodekking

Deze verzekering wordt ook wel WA+ genoemd en biedt dus ook meer dan een gewone WA-verzekering. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld, dat niet alleen de schade aan derden wordt gedekt, maar ook bepaalde schade aan je eigen auto, zoals schade bij diefstal of ruitschade. Ook storm- en brandschade is gedekt bij een Beperkt Cascodekking. Over het algemeen geldt de regel dat dit de juiste verzekering is bij auto’s van tussen de 6-10 jaar oud.

Allrisk verzekering

Als je een nieuwe auto hebt, kun je het beste een Allrisk verzekering afsluiten. Deze vorm van verzekeren wordt ook wel Volledig Casco genoemd en is de meest uitgebreide autoverzekering die er is. Ook als je zelf de veroorzaker bent van een botsing zal een Allrisk verzekering alle schade dekken, ook die aan je eigen auto. Alle eerder genoemde vormen van schade zijn gedekt, schade aan anderen, inbraak, ruitschade, storm- en brandschade, schade door eigen toedoen, maar ook schade door vandalisme is gedekt.

Een Allrisk verzekering dekt echter niet alle risico’s, het beste kun je dit per verzekeringsmaatschappij checken. Deze verzekering is over het algemeen interessant voor auto’s van 6 jaar of jonger.

Controleer jaarlijks of de verzekering nog bij je past

Uiteindelijk hangt de keuze van de vorm van verzekering af van de waarde van de auto. Rijdt je bijvoorbeeld een auto die ouder is dan zes jaar, maar die nog steeds veel waard is, dan is het waarschijnlijk het verstandigste om toch iets langer een Allrisk verzekering te houden. Als je die niet hebt, komt de schade aan het eigen voertuig voor eigen rekening en bij dure auto’s kan dat snel oplopen. Ook als de auto is gefinancierd met een nog niet afgeloste lening, is het ook verstandig om een Allrisk verzekering af te sluiten.

De premie en voorwaarden van je verzekering kunnen ieder jaar veranderen. Ook je eigen situatie is niet altijd hetzelfde. Controleer dan ook jaarlijks of je autoverzekering nog bij je past en niet aangepast hoeft te worden.

0