Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Dan Brown – Inferno

Geschiedenis

Je hoeft geen expert in kunstschatten te zijn, noch een doctor in de literatuurwetenschappen om ooit van de befaamde reeks van Dan Brown gehoord te hebben. Dan Brown is uniek in zijn mengeling van wetenschappelijke en historische feiten, zijn geëtaleerde kennis van cryptografie, codes, symbolen en complottheorieën, en zijn beeldrijke fantasie waarmee hij een fictief verhaal rondom de meest illustere, en vaak schimmigste taferelen uit de geschiedenis bouwt. Vanwege het avontuurlijk en weetgierig gehalte van zijn boeken is het een goed boek voor mannen. In het kader van de top 10 boeken voor mannen bespreken we hier Inferno, dat zeker geschaard kan worden onder de beste mannenboeken. 

Serie

Inferno kwam in 2013 uit en was het vierde deel in de Robert Langdon-serie, genoemd naar de befaamde professor kunstgeschiedenis die te wil en te onwil in allerlei levensbedreigende affaires verzeild raakt. Beroemde boeken in de serie als De Da Vinci-Code en Het Bernini Mysterie gingen Inferno voor en er werd voor verschijning reikhalzend naar uitgekeken. De cover, waarop de kathedraal van Florence te zien was, voorspelde veel goeds. 

Dante’s hel

Een groot deel van het boek speelt zich dan ook af in de stad van Dante. Het begin van het boek is mysterieus: professor Langdon ontwaakt in een ziekenhuis en weet nauwelijks wat hem overkomen is. Al gauw blijkt dat hij doelwit van een mysterieuze vrouw is, en hij weet ternauwernood te ontsnappen. Wat volgt is een turbulente tocht door Europa, op zoek naar aanwijzingen wat Boticelli’s tekening van Dante’s hel, die toevallig in Langdons jaszak zit, kan betekenen. Zoals we van Dan Brown gewend zijn, leidt deze weg langs vele raadseltjes en anagrammen. 

Hedendaagse problematiek

De fans van de boeken van Dan Brown krijgen zeker waar voor hun geld. Het is een historisch-getinte en met liefde voor de kunst gemaakte thriller, die menig man op het puntje van zijn stoel zet. Inferno behoort tot de beste mannenboeken. Er zijn al vele miljoenen exemplaren van verkocht en het boek is in tig verschillende talen vertaald. In Florence leiden gidsen toeristen langs de locaties die in het boek voorkomen, af en toe gniffelend bij een door Dan Brown creatief gebruikt feitje, maar dat zij hem uiteraard vergeven. Ook is het boek maatschappelijk relevant, want het kaart de problematiek van overbevolking aan en de mogelijke oplossingen die daarvoor bestaan. Inferno is bloedstollend, een goed boek voor mannen, en heeft daarom zeker zijn plaats verdiend in de top 10 boeken voor mannen.

1