Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Schaduwleven van Kim Moelands

Schaduwleven van Kim Moelands is zo’n boek dat je niet weg kunt leggen. En dat begint al bij bladzijde één. Het is zo’n boek waar je je kinderen van gaat negeren, of net te lang in door leest voor je gaat slapen. Het is een boek dat je tegelijkertijd na elke bladzijde ook weer even weg wilt leggen, door de afschuwelijke dingen die er in voorkomen. Kortom, dit boek heeft alles om mee op vakantie te nehmen.

Een constant beklemmende sfeer waar je nieuwsgierig naar blijft

Kim Moelands weet bladzijde na bladzijde een beklemmende sfeer neer te zetten die je niet makkelijk van je af schut. Hoofdpersoon Elena gaat door een hel en moet enorm zware keuzes maken. En alhoewel het een fictief boek is, voelt het zo realistisch aan dat je constant medelijden met haar hebt.

Het begin van het einde

Het verhaal begint als de populaire Daniël interesse toont in Elena. Waar je in het begin al het gevoel krijgt dat het mis gaat, blijkt hij slim en charmant. Als hij haar dan ook naar verloop van tijd ten huwelijk vraagt, zegt zij direct ‚ja.’ Daniël blijkt echter een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben en begint al snel gevaarlijke trekjes te vertonen. Hij manipuleert, intimideert, isoleert haar van haar omgeving, zet hun kinderen tegen haar op en neemt haar stukje bij beetje alles af. 

Kim Moelands
Kim Moelands

Een nachtmerrie van intimidatie


Hierdoor komt Elena terecht in een nachtmerrie van intimidatie. Niemand gelooft haar en niemand helpt haar. Ze is helemaal alleen, want de buitenwereld denkt dat Daniël een charmante, leuke man is, dezelfde als op wie ze destijds verliefd werd. Als ze op een avond moet vluchten van huis en haard omdat ze haar leven niet meer zeker is, ontmoet ze Valerie, een gepensioneerde psychologe die gespecialiseerd is in narcistische mannen. Valerie wint Elena’s vertrouwen en neemt haar liefdevol op in haar huis. Maar net zo plotseling als ze in Elena’s leven komt, verdwijnt Valerie weer. Elena blijft met veel vragen zitten en gaat op zoek naar antwoorden. Antwoorden die ze misschien wel liever niet had willen vinden… 

Geen ongeloofwaardig verhaal

In het boek zien we hoe iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis met gemak een ander in weet te pakken en zeer geloofwaardig over kan komen. Als lezer ben je geneigd om Elena dom te vinden dat ze niet eerder bij Daniël is weggegaan. Helaas is het vaak écht zo dat zo’n situatie geleidelijk verloopt waardoor je beeld vertroebeld wordt. Daarnaast verleg je blijkbaar in de realiteit je eigen grenzen steeds verder en trap je in de verzoeningen waar iemand met een dergelijke stoornis mee komt. Schaduwleven is dus absoluut geen ongeloofwaardig verhaal. Zo verlopen dit soort situaties in het echt vaak ook. 

Duidelijk overzicht

Je moet misschien even wennen aan de namen die boven de hoofdstukken staan. Deze helpen echter erg goed om overzicht te houden in het verhaal. Door die overzichtelijkheid en door de vlotte schrijfwijze van Moelands lees je het boek erg snel uit!

De structuur van het verhaal is mooi. Er vinden vele sprongen in de tijd plaats, zowel naar het verleden als naar de toekomst. Het is echter totaal niet moeilijk om het verhaal te kunnen blijven volgen, omdat Moelands het voor de buitenwereld onzichtbare afschuwelijke gedrag van Daniël en de vruchteloze pogingen tot verzet van Elena buitengewoon boeiend beschrijft. De roman “Schaduwleven” is een prachtig bewijs van de veelzijdigheid van Kim Moelands. Het boek geeft een voor velen zeer verhelderend inzicht in het nog steeds onderschatte verwoestende gedrag van de verborgen narcist die zijn slachtoffer veelal in een ijzeren greep heeft zonder dat de buitenwereld dat ziet of zelfs maar merkt. Het boek biedt vergezichten die de lezer soms niet voor mogelijk houdt, maar nogmaals: toch kan het een afspiegeling van de realiteit zijn.

Huiselijk geweld, manipulatie en wraak

Het slotstuk van het boek kan eigenlijk alle kanten op gaan. Schaduwleven is een op de huid geschreven, intense psychologische roman over huiselijk geweld, manipulatie en wraak. Een verhaal dat wordt voortgestuwd door een steeds groter wordende dreiging. Schaduwleven legt de geraffineerde tactiek bloot van mannen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Slachtoffers van deze mannen worden vaak niet geloofd door de buitenwereld. Door de ogen van Elena laat het boek zien hoe moeilijk en soms zelfs bijna onmogelijk het is om te ontsnappen aan zo’n relatie.

Kim Moelands debuteerde in 2008 met “Ademloos”, het indrukwekkende verhaal over de zware strijd van haar geliefde Ron en haarzelf tegen cystic fibrosis (taaislijmziekte). Kim overleefde dankzij een dubbele longtransplantatie in 2010, Ron overleed. Na de thriller “Weerloos” (2010) en het vervolg op “Ademloos” getiteld “Grenzeloos” (2012) volgden twee zeer goede thrillers. “Verdieping X” (2012) en “De vrouw in de spiegel”(2015). 

Zoek je nog een ader boek voor je vakantie, kijk dan eens naar: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman

0