Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De top 6 boeken over tuinieren

De lente begon dit jaar pas laat, maar nu deze is begonnen is het meteen de perfecte tijd om in de tuin aan de slag te gaan. door het koude voorjaar hebben veel mensen dit laten liggen en kunnen veel tuinen weer wel wat liefde gebruiken. Misschien heb je nog nooit veel naar je tuin omgekeken, maar wil je daar nu een klein paradijsje van maken. Lees dan ook verder, want hieronder geven we je onze top 6 beste boeken over tuinieren.

Planten van Hier, praktijkboek voor een Duurzame Leefomgeving met Inheemse Flora – Henny Ketelaar

Op nummer één in onze top 6 beste boeken over tuinieren staat Planten van hier. Dit kleurrijke boek bundelt kennis en inspiratie rondom onze inheemse flora, geschreven door bekende natuurorganisaties als NL Bloeit!, FLORON, Vlinderstichting en de universiteiten van Wageningen en Nijmegen. Planten van Hier toont overtuigend de voordelen van een groen landschap: voor onszelf, de biodiversiteit en onze economie. Het beschrijft onze mooiste plantengemeenschappen en bijzondere initiatieven om de inheemse flora voor de toekomst te bewaren, zoals bloementuinen, kleurrijke bedrijfsterreinen en kruidenrijke bermen en dijken. Het boek geeft ook concrete voorbeelden en inspiratie voor lezers om hun eigen omgeving bloemrijker te maken.

Combineren in de natuurlijke moestuin – Frank Anrijs

Bij Yggdrasil kweken we al meer dan 20 jaar groenten op een natuurlijke manier. Een essentieel onderdeel daarvan is onze unieke manier van combineren. Het systeem van schijnbare chaos kijkt naar de natuur en maakt combineren intuïtief, eenvoudig en leuk. Weg zijn de ingewikkelde tabellen en schema’s, weg de beperkingen. Aan de hand van vier basisprincipes combineer je elke mogelijke groente op de juiste manier, met als bonus het wegvallen van bestrijdingsmiddelen en meststoffen met bovendien een hoger rendement! In dit boek vind je de achtergrond en praktische hulp met voorbeelden om ook in jouw tuin op deze manier aan de slag te gaan.

Essential Garden Design Workbook – Rosemary Alexander

Een bestseller, volledig herzien en bijgewerkt De derde editie van The Essential Garden Design Workbook is volledig bijgewerkt met nieuwe kleurenfoto’s en illustraties. Het bevat nieuwe informatie over ontwerpen met computer-aided design (CAD), details over duurzaamheid en biodiversiteit en belangrijk advies over het werken in je tuin. Het bevat alle nieuwe tuinplannen en kweekinformatie voor de top 50 planten die geen enkele ontwerper mag missen.

Buiten de perken – Romke van de Kaa

In ‘Buiten de perken’ streeft Romke van de Kaa geen volledigheid na. Hij doet verslag van zijn verworven kennis, zijn eigengereide inzichten en van zijn hartstochtelijke liefde voor de tuin. Tuinieren is een kwestie van nuchter verstand, de juiste keuzes maken en heel hard werken. Planten zijn net mensen: je hebt staanders, kruipers, leuners en steuners. De een kan de ander niet uitstaan; sommige gedijen alleen hier, andere daar. Van de Kaa geeft een overzicht van de planten families, van technieken, maar ook van de verschillende mogelijkheden, zoals de bloemenweide, de rotstuin en de kindertuin.

Groente en fruit in potten en bakken – Jo Whittingham

Eenvoudige manieren om het hele jaar te oogsten uit potten en bakken. De laatste jaren is de behoefte om zelf heerlijke groenten en verrukkelijk fruit te kweken sterk gegroeid. Dit boek laat zien hoe je eenvoudig het hele jaar door verse groenten, fruit en kruiden kunt oogsten. De instructieve foto’s en de door een ervaren tuinierster geschreven tekst zorgen ervoor dat het bijna niet kan mislukken. Alle aspecten (onkruidbestrijding, ziekten, grondsamenstelling, etc.) komen in het boek aan de orde. Als je geen zin hebt in een grote moestuin, maar toch wil genieten van de verse producten van het seizoen, dan is dit het ideale boek. Met medewerking van de Royal Horticultural Society

Het complete biodynamisch tuinieren – Monty Waldin

Biodynamisch tuinieren

– Levert je tuinplezier in totale harmonie met de natuur
– Geeft vitale planten met natuurlijke resistentie
– Intensiveert de smaak, geur en kleur van je gewassen
– Vergroot de biodiversiteit van je tuin
– Is vriendelijk voor de bijen en andere nuttige dieren
– Resulteert in een prachtige en veerkrachtige tuin

Het complete biodynamisch tuinieren is een zeer rijk geïllustreerd en praktisch boek. Het legt je uit hoe de maanstanden en maanbanen van invloed zijn op de gewassen in je tuin, wat wortel- bloem- en bladdagen zijn, en laat  zien hoe je de biodynamische methode kunt toepassen.
Monty Waldin is een bekroond auteur en programmamaker. Hij schreef eerder succesvolle boeken over biodynamische wijnbouw. Het complete biodynamisch tuinieren is zijn eerste boek voor tuiniers. Alma Huisken is culinair journalist, groen auteur, vertaler, bd-tuinier en bd-imker. Ze schreef succesvolle boeken las Met mest en vork, Groentje in de moestuin, Van het land en Dichterbij de bij. Ook dit boek, Het complete biodynamisch tuinieren, heeft zij vlot leesbaar en met kennis van zaken vertaald.

0