Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Besparen op de kosten van de autogarage? Probeer zelf kapotte onderdelen te vervangen

Posted on

De apk kan flink in de papieren lopen

De auto afleveren bij de garage voor de jaarlijkse apk, is altijd weer een spannende gebeurtenis. Want hoeveel gaan de reparaties en het onderhoud dit jaar weer kosten? Meestal valt de apk wel mee, maar soms schrik je je een ongeluk. Vooral als je een wat oudere wagen hebt, kan de algemene periodieke keuring bij de garage flink in de papieren gaan lopen. Maar gelukkig is hier best wat aan te doen. Je kunt namelijk zelf, ook als je geen automonteur bent, verschillende auto-onderdelen zelf vervangen. Hieronder hebben we een overzicht van auto-onderdelen van onderdelenwebshop24.nl gezet, die je voordelig kunt inslaan en zelf kunt vervangen voordat je de auto naar een garage brengt. Doe er je voordeel mee en probeer het gewoon zelf eens uit. Een beetje logisch nadenken kan je namelijk honderden euro’s op de garagerekening per jaar schelen.

Koplampen en achterlichten vervangen

Een van de eenvoudigste onderdelen van auto’s die je zelf kunt vervangen, zijn de koplampen, richtingaanwijzer-lampjes en achterlichten. De geschikte lampen voor jouw specifieke automerk en -model koop je voordelig online, worden thuisbezorgd en kun je daarna snel bevestigen. Hoe je de oude lampjes los haalt en de nieuwe monteert, kun je altijd nalezen in her autoboek van jouw auto. Ook zijn er online veel instructievideo’s te vinden over hoe je het vervangen van lampjes aanpakt.

Het bijvullen van belangrijke vloeistoffen

Je spaart ook euro’s uit door zelf vloeistoffen aan te vullen. Denk hierbij aan koelvloeistof, het oliepeil en ruitenwisservloeistof. Deze vloeistoffen worden tijdens een apk-beurt standaard op het juiste peil gebracht, waarvoor meestal flink wat wordt gerekend door de garage omdat er per eenheden wordt geteld.

Vervangen van zekeringen, bougies en luchtfilters

Is er sprake van een elektrisch defect aan de auto? Bijvoorbeeld een ruitenwisser die dienst weigert, of een defecte raambediening? Dan is er vaak een zekering gesprongen. Door zelf het zekeringskastje te openen, die zich meestal aan de onderzijde van het dashboard bevindt, kun je een zekering doorgaans snel verwijderen en vervangen. Zorg natuurlijk wel dat je altijd voldoende passende zekeringen op voorraad hebt. Welke zekering je bij welk defect moet vervangen, staat aangegeven in jouw autoboekje.

Een wiel of band vervangen

Een wiel of band vervangen is ook niet zo ingewikkeld. Zorg dat je een goede en veilige autokrik hebt, waarmee je jouw bolide kunt opkrikken. Vervolgens kun je met een moersleutel de bouten van het wiel losdraaien, de lekker of versleten band eraf nemen en een nieuwe band aanbrengen. Zorg dat je de bouten weer goed en strak vast maakt. Voer de klus met twee personen uit, want dat maakt een band vervangen een stuk eenvoudiger.      

0