Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zakelijk autorijden? Dit zijn de punten waar je op moet letten

Posted on

Heb je een eigen onderneming of ben je ZZP’er? Dan is de kans groot dat je ook zakelijk wilt autorijden. Zakelijk autorijden heeft dan ook enkele voordelen. Je kunt de auto namelijk op de naam van je onderneming zetten en hierop afschrijven. De afschrijvingskosten gaan af van de winst van je onderneming, zodat je minder belasting hoeft te betalen. En niet alleen de afschrijvingskosten, ook alle andere kosten die je zakelijk voor je auto gebruikt kun je allemaal ten laste brengen van de winst van je onderneming. Wat zijn de punten waar je op moet letten als je zakelijk gaat autorijden?

De bijtelling

Het belangrijkste punt waar je op moet letten is de bijtelling. De belastingdienst gaat er vanuit dat je je zakelijke auto ook voor privé kilometers gebruikt en rekent hiervoor een bedrag bij je inkomen op, waardoor je dus meer belasting moet betalen. Als je echt minder dan 500 kilometer per jaar privé kilometers maakt, dan hoef je geen bijtelling bij je inkomen te tellen. Maar je moet dan wel een goede rittenadministratie kunnen overleggen. Er geldt een algemeen bijtellingstarief van 22% van de cataloguswaarde. Rijd je een volledig elektrische auto of een auto op waterstof, dan profiteer je van een zeer verlaagd tarief van 4% tot € 50.000,- van de cataloguswaarde. Heb je een duurdere elektrische auto, dan wordt 22% genomen van het bedrag boven de € 50.000,-. Het is daarom fiscaal zeker lonend om te kijken of je volledig elektrisch kunt rijden.

Hoe zit het met de autoverzekering?

Bij het zakelijke rijden hoort ook een wat uitgebreidere autoverzekering. Omdat je zakelijk meestal meer rijdt voor bijvoorbeeld woon en werkverkeer en bezoeken naar klanten, loop je meer risico en kan een zakelijke autoverzekering heel verstandig zijn. Met een zakelijke autoverzekering worden ook speciale transporten gedekt, zoals koeriersdiensten, goederenvervoer, personenvervoer of een rijschool. Tevens houdt een zakelijke verzekering rekening met wisselende bestuurders. Als er dan een ongeval plaatsvindt, dan hoeft de verzekeraar geen discussie te voeren wie er wel of niet reed. Overigens hoef je je niet extra bij te verzekeren als je ook privé rijdt. Privé gebruik valt ook onder de zakelijke autoverzekering.

Vergeet de btw niet af te trekken

Over brandstoffen en onderhoud van je zakelijke auto betaal je ook btw. Omdat je auto op naam van je onderneming staat, mag je de btw verrekenen met de btw die jij je klanten aanrekent. Als je totaal per saldo meer btw betaald hebt dan ontvangen, dan krijg je btw van de belastingdienst terug.

0