Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat zijn de gevolgen als je de verkeerde brandstof in je benzinetank gooit?

Posted on

Het gebeurt gemiddeld zo’n 15.000 Nederlandse automobilisten per jaar: de verkeerde brandstof tanken. Dus per ongeluk diesel in een benzine auto gooien, of andersom. Aangezien het iedereen kan gebeuren, als je bijvoorbeeld net een andere auto hebt gekocht en bent overgestapt op andere brandstof. En dus leek het ons goed om eens te kijken wat je moet doen als je de verkeerde brandstof in je benzinetank hebt gedaan.

Wat te doen als je benzine in een dieselauto hebt gedaan?

Ook al is er een dalende trend van de verkeerde brandstof pompen door de verbeterde aanduidingen bij de pomp, etiketten aan de binnenkant van de tankklep en andere maatregelen, toch komt het nog vaak voor dat mensen de verkeerde brandstof tanken.

Bij ruim 90% van de gevallen gaat het daarbij om een dieselauto waar benzine in getankt is.

Als in de tank van een dieselauto benzine wordt gedaan, dan kan de motor flinke schade oplopen. Diesel is een iets dikkere substantie dan benzine en heeft bovendien een smerende functie. Zelfs een bescheiden hoeveelheid benzine kan de diesel zodanig verdunnen dat de smerende werking onvoldoende is en het brandstofsysteem schade oploopt.

Als je dan ook niets doet en na het tanken wegrijdt bij het tankstation, zal de motor binnen een paar honderd meter al beginnen te sputteren, waarna die vanzelf uit zal vallen. Veel anders dan hulp inschakelen, zit er dan niet meer in. Als je ter plekke ontdekt dat je benzine in een dieselauto hebt getankt, moet je de motor beslist niet starten. Ook niet om de auto even snel aan de kant te zetten. Het is zelfs onverstandig om het contact in te schakelen, omdat de brandstofpomp dan al begint te werken.

Als je de verkeerde brandstof in het brandstofsysteem hebt zitten, moet dus niet alleen de tank worden leeggezogen, maar ook het brandstofsysteem worden afgetapt, schoongespoeld en voorzien worden van een nieuw brandstoffilter. Als je de sleutel niet hebt omgedraaid, kun je de motor in de meeste gevallen weer veilig starten nadat de tank helemaal is leeggepompt en volgegooid met de juiste brandstof.

Wat te doen als je diesel in een benzine auto hebt gedaan?

Minder erg is het als diesel in een benzine auto getankt wordt. Diesel brandt slechter dan benzine en al helemaal in een benzinemotor met lagere ontbrandingstemperaturen en lagere inspuitdruk. Als een lege benzinetank helemaal is volgegooid met diesel, zal de motor na een hoop gepruttel niet meer starten. De tank moet uiteraard helemaal worden leeggepompt. In het ergste geval moeten ook de bougies vervangen worden als die veelvuldig zijn natgespoten door de onverbrande diesel. Hoe minder diesel in het benzinemengsel zit, hoe beter de motor loopt en hoe minder de uitlaat rookt.  

0