Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waar moet je op letten als je geld leent?

Het is tegenwoordig niet moeilijk om online een lening af te sluiten. Er zijn veel verschillende aanbieders en je kunt genoeg informatie vinden op vergelijkingssites. Het gevaar is natuurlijk dat mensen hier te makkelijk over gaan denken en pas later de gevolgen van hun beslissing in zien. Toch zijn er genoeg redenen te noemen om een lening aan te vragen. Misschien moet die uitbouw van het huis met de komst van het derde kind er nu echt komen, of misschien zoek je geld om je nieuwe auto te financieren. Want ook een auto financieren kun je doen door middel van een lening. Hier enkele tips waar je op moet letten als je geld gaat lenen.

Bedenk goed welk bedrag je wil lenen

Je kunt natuurlijk niet elk bedrag lenen dat je wil, en al zou dat kunnen, dan is het vaak niet slim om het maximale bedrag te lenen. Bedenk daarom vooraf goed welk bedrag je nodig hebt en of het in de toekomst geen problemen gaat opleveren om dit terug te betalen. Het minimale leenbedrag is  €5.000 en het maximale €150.000. Tot een bedrag van €75.000 wordt de lening in zijn geheel op je rekening gestort, komt het bedrag hierboven, dan zullen er twee offertes volgen. Eigenlijk ben je dan dus twee leningen aan het afsluiten. Dit wordt natuurlijk allemaal gebaseerd op je inkomen.

De lening is gebaseerd op je inkomsten en situatie

Je komt niet voor elke lening in aanmerking die wordt aangeboden.

Merkwaardig genoeg kun je niet elke lening krijgen die een kredietverstrekker je stuurt. Je moet namelijk eerst je persoonlijke gegevens en overige informatie aan de verstrekker geven, waarna zij op basis daarvan met een voorstel komen voor welke leningen je in aanmerking komt.

Daar kun je dan op reageren en zul je nog meer gegevens moeten verstrekken. Pas daarna komt de eigenlijke toetsing, die gebaseerd is op de offerte en de door jou verstrekte informatie.

De rente is afhankelijk van het type lening

Afhankelijk van je behoefte voor een flexibele lening (doorlopend krediet) of vaste lening (persoonlijke lening) kies je een lening. Ook de rente bij deze leningen verschilt. Bedenk voordat je een lening aanvraag doet goed wat je leendoel is en hoelang je wilt aflossen. Op basis hiervan kun je makkelijker een keuze maken tussen verschillende leningen.

Je rente bepaalt de kosten van je lening

Uiteindelijk bepaalt de rente die je over het leenbedrag betaald, hoe duur de lening wordt. Bij een doorlopend krediet heb je bijvoorbeeld een variabele rente. Verstandig is dan om jaarlijks die rente te vergelijken met andere aanbieders, je kunt zo’n lening namelijk vrij oversluiten als je elders een lagere rente vindt. Met een persoonlijke lening heb je een vaste rente en is de lening oversluiten ook mogelijk. Een lage rente betekent dat je goedkoop leent. 

Denk goed na voor je een lening afsluit

Wat de reden ook moge zijn bij een lening aanvragen, let goed op, want zoals de reclames al zeggen ‚lenen kost geld’ en voor je het weet zit je jarenlang vast aan een voor jou ongunstige lening. Gebruik dan ook je gezond verstand, leen echt alleen het hoognodige en laat je goed inlichten!

0