Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Vitamines die in winter gunstig zijn voor jouw gezondheid

Posted on

Je bent misschien gefocust op hoe je jezelf warm kunt houden,  maar wat je in de winter in je lichaam stopt, kan net zo belangrijk zijn. Voedingsstoffen helpen je lichaam normaal te functioneren en beschermen het tegen bedreigingen zoals ziektekiemen. Idealiter zou je je voedingsstoffen moeten halen uit het voedsel dat je eet; we weten echter dat niemand perfect is. En dat is waar supplementen een rol gaan spelen. Hieronder kijken we naar vitamines die deze winter gunstig kunnen zijn voor jouw gezondheid en die makkelijk te vinden zijn, zoals Supergoods.

Vitamine D

Ah, de ‘zonnevitamine’. Je lichaam maakt vitamine D aan als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, wat in de winter een beetje problematisch kan zijn als de dagen korter zijn en het te koud is om veel tijd buiten door te brengen. Het nemen van een vitamine D-supplement heeft tal van gezondheidsvoordelen zoals gezonde botten en een verbeterde weerstand tegen bepaalde ziektes. 

Het kan je ook helpen de winterblues te bestrijden. Er zijn niet veel voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Vis, zuivel en paddenstoelen wel, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het moeilijk kan zijn om aan je dagelijkse behoefte te voldoen door alleen deze voedingsmiddelen te eten. 

Vitamine C

Zoals mensen erover praten, zou je kunnen denken dat vitamine C de magische vitamine is. Zoveel mensen zweren dat het je gezond en gelukkig kan houden tijdens het koude seizoen. Vitamine C kan niet voorkomen dat je verkouden wordt, maar het kan wel de ernst ervan verminderen. Dat komt omdat vitamine C het immuunsysteem van je lichaam versterkt. Op zoek naar vitamine C? Probeer veenbessen, citrusvruchten, bladgroenten en paprika’s. Een appel per dag houdt de dokter niet weg, maar een sinaasappel wel!

Ijzer

Veel mensen lijden aan een ijzertekort, wat problematisch kan zijn omdat het het mineraal is dat hemoglobine produceert. Hemo-wat? Hemoglobine is het eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof naar je weefsels, dus het is nogal belangrijk. Het kan ook helpen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, wat zeker van pas kan komen als je in de winter warm probeert te blijven. Dus als je je vermoeid voelt, koude handen en voeten hebt, broze nagels hebt of hoofdpijn hebt, overleg dan met jouw arts over het toevoegen van een ijzersupplement aan je dieet. Je kunt ook wat bonen, linzen, bladgroenten,  rood vlees of verschillende vleesvervangers eten om wat meer ijzer in de keuken toe te voegen!

0