Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De Hoge Kust van Zweden: torenhoge kliffen en prachtige accommodaties

Zelfs de meest onverschrokken reizigers hebben vaak niet gehoord van de Hoge Kust in Zweden. Vaak overschaduwd door Lapland, de noordelijke provincie die beelden oproept van ijshotels en hondensleeën, is deze minder bekende noordelijke regio een ruwe diamant als het gaat om bestemmingen voor avontuurlijke mensen.

De Hoge Kust, gelegen op de 63e breedtegraad in het noorden van Zweden, is een kille plek die bruist van eeuwenoude folklore. Volgens de lokale legende hebben reuzen het bepalende kenmerk in deze door UNESCO erkende regio gecreëerd: de torenhoge granieten kliffen die de hoogste kustlijn ter wereld vormen. Maar het is de wetenschap die verklaart wat er is gebeurd. De kliffen een fenomeen dat na de ijstijd is ontstaan  waarbij het land sterk steeg toen het eenmaal bevrijd was van het immense gewicht van terugtrekkende gletsjers.

Terwijl het land zich blijft herstellen, neemt ook de populariteit van de Hoge Kust toe, niet alleen onder Zweden die de natuurlijke wonderen in hun eigen achtertuin herontdekken, maar ook door enthousiastelingen van over de hele wereld die een voorliefde voor kunst, architectuur en eten delen. 

De Hoge Kust van Zweden torenhoge kliffen en prachtige accommodaties

Hoe er te komen

Je komt waarschijnlijk Zweden binnen via Stockholm, en vanaf daar zijn er drie manieren om naar de Hoge Kust te gaan. Het snelst is een vlucht naar Umeå (kijk uit naar het noorderlicht, dat in de winter vanaf het vliegveld te zien is). Maar het hyper efficiënte treinsysteem van Zweden is ook een geweldige optie. Treinen rijden regelmatig vanaf het centraal station van Stockholm en stoppen in steden langs de Hoge Kust. Je zou ook een auto kunnen huren en de zeven uur durende rit naar boven kunnen maken, maar het is waarschijnlijk niet verstandig om deze tocht in de winter te maken.

Hoe dan ook, het huren van een auto is absoluut noodzakelijk om door de Hoge Kust te navigeren als je er eenmaal bent. Onze tip? Begin in Umeå en rijdt naar het zuiden.

Waar te verblijven

Granö Beckasin: Deze afgelegen eco-lodge aan de oevers van de rustige rivier de Umeå heeft verschillende accommodaties en ze zijn allemaal erg indrukwekkend. Breng de nacht door in een  boomhut, een kubus van glas en metaal of een meer traditionele hut. Als je een buitenactiviteit wilt proberen, is de kans groot dat ‘Granö Beckasin’ deze voor je kan organiseren, van elanden safari’s tot langlaufen tot foerageren naar geneeskrachtige kruiden en bosbessen. Upgrade je boeking naar volpension om te genieten van uitstekende biologische maaltijden gemaakt met seizoensgebonden groenten, ambachtelijke zuivelproducten en vers gevangen forel uit de rivier.

torenhoge kliffen in De Hoge Kust van Zweden

Norrfällsviken Rum & Kök: Het door een familie gerunde Norrfällsviken Rum & Kök (ja, dat is Zweeds voor rum en cola) ziet eruit als een eenvoudige lodge. De landelijke charmes van de Hoge Kust vind je in deze B&B: rood-witte buitenkanten, een prachtig decor en ouderwetse sauna’s die op verzoek worden klaargemaakt. Maar het grootste verkoopargument is zeker de geweldige keuken. Een volledig vrouwelijke crew maakt uitstekende tartaar, gegrilde vis en decadente desserts in die keuken.

Ulvö Hotell: Ulvö Hotell, een van de beste hotels in de regio en blinkt uit in het combineren van landelijke allure met een erg verfijnde service. Van de buitenkant onderscheidt het pand zich van alle rode gebouwen op het eiland; alles is gebroken wit geschilderd. En binnen zijn de gemeenschappelijke ruimtes, het hippe restaurant en de ruime kamers prachtig ingericht.

Hotell Höga Kusten: Deze herberg, gelegen in de stad Sandöverken, is het eerste volledig door de wind aangedreven hotel van Zweden en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de Hoge Kust brug en de rivier de Ångerman. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de door UNESCO erkende High Coast Trail.

prachtige accommodaties in De Hoge Kust van Zweden

Skuleskogen National Park: Skuleskogen National Park in Zweden is een paradijs voor wandelaars met meer dan 7.000 hectare wildernis. Op heldere dagen kun je bewijs zien van de krachten die de Hoge Kust hebben gecreëerd als een grimmige afbakening in de verre bergen: alles onder de toppen was ooit ondergedompeld in de oceaan.

Vanaf het 8 kilometer lange hoofdpad van het park passeer je ongerepte meren, bemoste kliffen met epische uitzichten en valleien bedekt met torenhoge sparren. Hier zouden mythische wezens rondzwerven, waaronder vittror (kabouters) en oorlogvoerende reuzen die, volgens de lokale legende, Scandinavisch trefbal speelden met rotsblokken zo groot als hun hoofd, waardoor de nabijgelegen rotsformaties ontstonden.

Naturum Höga Kusten: leer meer over de unieke geologische fenomenen die de Hoge Kust hebben gemaakt bij Naturum, een wetenschappelijk museum in de buurt van het natuurreservaat Skuleberg. Ga het gebouw binnen, het is gedeeltelijk verborgen onder een laag wilde bloemen of sneeuw, afhankelijk van het seizoen, om interactieve tentoonstellingen over de natuurlijke geschiedenis van de regio te bezoeken. Door middel van video’s, modellen en kaarten krijg je een veel beter begrip van de krachten die het ongelooflijke landschap van het gebied hebben gevormd.

torenhoge kliffen en prachtige accommodaties in De Hoge Kust van Zweden
0