Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Vier tips om zuinig te rijden

Misschien heb je een prachtige auto voor de deur staan, houd je veel van autorijden of je vindt het gewoon het makkelijkste vervoermiddel. Helaas is het niet het milieuvriendelijkste middel. Hoe maak je je autoritten nu minder belastend voor het milieu?

1. Carpoolen en autodelen

Heb je collega’s in je buurt wonen? Waarom zou je dan niet carpoolen? De benzinekosten kunnen gedeeld worden en je halveert de uitstoot. Wil je een stapje verder? Probeer dan eens het deelautosysteem uit. Dankzij dit systeem kun je een auto delen met andere mensen in de buurt. Maak gebruik van aanbieders als Greenwheels, MyWheels, WeGo of SnappCar en kijk of het iets voor jou is.

2. Zuinig rijden

Ook in je rijgedrag kun je aanpassingen doen die je helpen om minder benzine te verbruiken. Zo is het bijvoorbeeld beter om langzaam op te trekken. Natuurlijk is het leuk om te kijken in hoeveel seconden je van nul naar 100 kunt gaan, maar milieuvriendelijk is het niet. Beter is het om rustig op te trekken, wanneer dat stoplicht weer op groen springt. Daarnaast is het goed om regelmatig je bandenspanning te controleren. Hoe lager de spanning, des te hoger is de weerstand die je ervaart van het wegdek (een te hoge bandenspanning is natuurlijk ook niet goed). Langzaam optrekken en een goede bandenspanning voorkomen trouwens ook vroegtijdig onderhoud en slijtage. Wees ten slotte duurzaam door gebruik te maken van je navigatiesysteem om je bestemming te bereiken. Selecteer hiervoor de meest efficiënte of kortste route. Zo vermijd je het maken van onnodige kilometers.

3. Vermijd files

Natuurlijk ga je niet voor de lol in de file staan, maar toch komt men er regelmatig in terecht. Hartstikke zonde natuurlijk, want je motor draait, maar lopend kom je sneller vooruit. Probeer dus als het even kan de spits te vermijden. Zo verspil je geen brandstof en ook geen tijd.

4. Schaf een zuinige auto aan

Als je gek bent op je oude auto of de aanschaf van een nieuwe auto zit even niet in het budget, kun je deze tip overslaan. Ben je echter op zoek naar een nieuwe wagen, dan is dit je kans om in het vervolg zuinig de weg op te gaan. Kies voor 

een auto met een laag brandstofverbruik of, als je het helemaal goed wilt doen, ga voor een volledig elektrische auto. Op deze manier hoef jij je geen zorgen meer te maken over uitlaatgassen. Als je de EV zo duurzaam mogelijk wilt laten rijden, is het een goed idee om zonnepanelen op je dak te plaatsen of een keuze te maken uit een van de groene energieleveranciers.

1