Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Mysteryland, dit jaar de 25e editie!

Posted on

25 jaar Mysteryland

Mysteryland behoort het grootste elektronische festival van Nederland, waar vooral muziekgenres aan bod komen als dance, trance, techno, house, hardstyle, urban, electro en sinds enkele jaren ook hiphop. Het festival is vanaf het begin al in trek geweest en voldoet blijkbaar aan de vraag naar festivals met elektronische muziek. 2018 is een bijzonder jaar, want het is de 25e editie van Mysteryland.

mysteryland

Hoe het begon

Het bedrijf The Nations Top (TNT) organiseerde in 1993 het eerste Mysteryland festival in Lelystad. Alhoewel het toen niet echt een festival genoemd kon worden maar een dansfeest, werd Mysteryland goed bezocht. Al liep niet alles helemaal vlekkeloos, want na afloop restte er een grote schuld. Het jaar daarop werd de tweede editie georganiseerd in samenwerking met ID&T, een grote organisator van dancefestivals. Ook dit werd qua bezoekersaantallen weer een succes, maar wederom ontstonden er na afloop grote schulden. Dit was dan ook de reden dat de versie van 1995 geen doorgang kon vinden. De jaren daarop was housemuziek, gabbermuziek en hardcoremuziek enorm populair, dus de bezoekersaantallen gingen al snel richting de 25.000. Tot 2000 werd Mysteryland gehouden in Bussloo met rond de 35.000 bezoekers. Na een overstap in 2001 naar de locatie bij Six Flags, werd Mysteryland vanaf 2002 in Amsterdam gehouden en later op het Floriadeterrein in Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer. Hier wordt het nog steeds gehouden. De bezoekersaantallen zijn gestegen tot 60.000 en sinds 2015 is het een weekendfestival van drie dagen, met plaats voor 5000 campinggasten. Vandaag de dag is Mysteryland niet alleen het grootste elektronische festival van Nederland, maar heeft 25 jaar Mysteryland er ook voor gezorgd dat het het oudste jaarlijks terugkerende dancefestival ter wereld is.

Niet enkel een muziekoptreden

Na 25 jaar Mysteryland draait het niet enkel alleen om de muziek meer. Vooral omdat het nu een driedaags festival is geworden zijn er ook tal van andere activiteiten te doen. Naast de meer dan 150 artiesten en dj’s die optreden kun je ook genieten van kunst en theater, een healing garden, stylingstands om je kleding up te graden en kermisattracties. Genoeg te doen dus voor een weekendje weg en je onder te dompelen in vooral dansmuziek. De weersverwachtingen zijn met de 25e editie van Mysteryland in aantocht gunstig, waardoor het ook op de camping geen drassige bedoeling hoeft te zijn. Er is geen speciale 25 jaar editie, omdat in 1995 Mysteryland niet is doorgegaan, dus eigenlijk viert Mystreryland dubbel feest. Dit jaar is het festival 25 jaar oud en de 25e editie van Mysteryland volgend jaar.

0