Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Je eigen sambal in een handomdraai!

Posted on

Of je het nou eet bij de bami, gebruikt als marinade voor je kip, ervan geniet met een tosti of smeert op een boterham met pindakaas, als er iets onmisbaar is in je keukenkastje, dan is het een goede pot sambal.

De supermarkt heeft een oneindigheid aan keuzes, van pittige oelek naar zoete manis, maar ieder mens heeft zijn eigen smaak en die ene perfecte sambal die alles heeft wat jij wil is moeilijk te vinden. Daar is echter een simpele oplossing voor: maak zelf sambal!

Traditioneel bestaat sambal alleen uit gemalen rode pepertjes en zout, maar voor dit recept gebruiken we iets meer ingrediënten om jouw sambal precies naar smaak te maken.

Benodigdheden voor het maken van sambal

  • 15 rode pepers
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • Een scheut olijfolie
  • Een krachtige blender
  • Een wok

Optioneel voor de sambal is trassi (of als vegetarische optie een groentenbouillionblokje), ketjap, kerrie, gember, honing, tomaat en suiker. Eigenlijk alles wat je wil! Zorg er wel voor dat de smaken goed in balans blijven en proef tijdens het maken van je sambal, zodat je hem kan finetunen en kunt perfectioneren.

Hoeveel tijd kost het om naar de supermarkt te fietsen en een potje sambal te halen? Het maken van je eigen sambal gaat minstens zo snel.

Bereidingswijze zelfgemaakte sambal:

Je neemt de rode pepers, snijdt de uiteindes eraf en haalt indien gewenst de zaadlijsten uit de peper.

Doe de pepers samen met een gehalveerde ui, de teentjes knoflook en de rest van de vaste ingrediënten naar keuze in een krachtige blender. Vroeger werd dit vaak handmatig gedaan met behulp van een vijzel, maar tegenwoordig maakt eigenlijk iedereen hiervoor gebruik van een blender. Een krachtige blender kopen loont: het mengsel moet goed worden fijn gemaald om jouw sambal de juiste structuur te geven.

Ondertussen verhit je wat olie in een wok. Pas op! De olie moet niet gloeiend heet zijn: we willen dat de sambal straks langzaam en goed verwarmd wordt. Bij een te hoge temperatuur frituur je je pepers en worden ze hard.

Zodra de olie op temperatuur is voeg je je peper, ui en knoflookmengsel toe. Begin langzaam te roeren. Zodra je sambal een mooie donkerrode kleur heeft, is hij klaar.

Stop je zelfgemaakte sambal in een afsluitbaar potje en geniet. Het heeft je nog niet eens tien minuten gekost!      

0