Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe krijgt koffie zijn smaak en geur?

Posted on

Is koffie eigenlijk niet de motor van onze maatschappij? Feit is dat veel mensen koffie drinken en voor de meesten van hen is dat dé manier om aan de dag te beginnen. Alleen al de geur van vers gezette koffie kan de ogen in de ochtend iets makkelijker doen openen. Maar hoe komt koffie aan die heerlijke geur en smaak?

Koffie is er natuurlijk in allerlei varianten en kwaliteiten, van de bekende bakkies van segafredo tot de huismerken bij supermarkten. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze van de koffieplant afkomen. Deze plant kan enorm hoog worden, maar wordt op koffieplantages tot zo’n twee meter gehouden.

Koffieplanten groeien het beste in de schaduw in een tropisch klimaat

De koffie begint namelijk bij het plukken van de koffiebes. Die groeien het beste in een tropisch klimaat, waar ze ook genoeg schaduw hebben gedurende de dag. Daarom worden er tussen de koffieplanten andere bomen geplaatst, zodat die voor schaduw kunnen zorgen. In deze ideale omstandigheden gaat de koffieplant na drie tot vijf jaar bessen produceren.

Die bessen hebben echter ook weer acht tot twaalf maanden nodig om aan de plant te rijpen voor ze klaar zijn om geplukt te worden. Dat plukken kan alleen maar met de hand, omdat je alleen de verse bessen moet hebben. Dit maakt het een vrij arbeidsintensief klusje.

Weghalen van het vruchtvlees

Bij de koffiebes gaat het om de boon die in het midden zit. Om daar bij te komen, moet eerst het vruchtvlees weggehaald worden. En de manier van weghalen heeft direct  effect op de smaak. Zo kun je de bessen in de zon leggen om te drogen, waarna de boon daaruit wordt geperst. Dit levert een diepere smaak aan je koffie op. 

Je kunt het vruchtvlees ook verwijderen door de bessen in stromend water te leggen en ze te pellen. Dit levert een wat zachtere smaak op, die wel consequenter is en waar je meer invloed op hebt. Dit is de zogenaamde washed methode.

Nu is het tijd om de bonen te branden. Door dit proces karameliseren de suikers in de bonen en tijdens dit proces wordt de koffie bruin. Zaak is het om de bonen niet te lang te laten doorgaren, want dan verliezen ze hun smaak. En dus moeten ze op het juiste moment gekoeld worden.  Tijdens dit branden wordt het type koffie bepaald. De bonen voor espresso worden bijvoorbeeld donkerder gebrand.

0