Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe gezond is wijn? Mythes en feiten! 

We hebben het allemaal wel al gehoord: één glas wijn per dag is goed voor onze bloedvaten en ons hart. Maar is dit ook wel zo? Wij zetten even alle mythes en feiten op een rijtje. 

Tegenstrijdige informatie is alom aanwezig. 

Op het internet kun je allerlei tegenstrijdig informatie terugvinden of wijn al dan wel niet gezond is. Hoe dan ook het blijft een eeuwig discussiepunt. Wetenschappers kunnen het maar niet eens geraken of wijn al dan niet gezond is. Punt is dat er tot op heden te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan om hier een definitief antwoord op te geven. 

Feit blijft dat te veel alcohol drinken sowieso een slecht idee is. Niet alleen kan dit het risico verhogen tot gevaarlijke ziektes zoals leverkanker, hartinfarcten en hersenziektes, het risico om in gevaarlijke situaties terecht te komen waar je de controle verliest stijgen enorm tijdens het consumeren. Denk maar aan alle jaarlijkse verkeersongevallen veroorzaakt door dronken rijgedrag. 

Waarom zeggen mensen dan dat rode wijn drinken gezond is? 

De gezonde voedingsstoffen die wijn ‘gezond’ maken zitten eigenlijk in de druiven waarvan de wijn wordt gemaakt. Voornamelijk in de schil en de pitten van de druif. 

Resveratrol, het antioxidant in wijn! 

Resveratrol is het antioxidant dat je kan terugvinden in wijn. Dit antioxidant beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen van buitenaf. Het zorgt er als het ware voor dat het lichaam sterker wordt. Bovendien vertraagt het ook het verouderingsproces van je cellen. 

Een ander gunstig effect van resveratrol is dat het de enzymen in onze hersenen die voor stress zorgen beïnvloed. Hierdoor vindt er een verminderde stressreactie plaats. 

Lagere kans op longkanker en diabetes 2.

Volgens sommige studies zou overigens blijken dat een matig gebruik (max 1,5 glazen per dag) een verminderde kans zou op longkaker zou voorkomen. Net zoals dat matig drinken een verminderde kans op diabetes 2 zou voorkomen. 

Hoeveelheid is belangrijk! 

Natuurlijk is hoeveel glazen wijn drinkt enorm belangrijk. Een gezonde levensstijl in combinatie met het matig drinken van een glas wijn zo nu en dan, kan natuurlijk geen kwaad. Houd daarom een maximum van één glas per dag aan. 

Rode wijn en seks? Een goede combinatie?

Een misschien iets meer onder de radar liggend voordeel van wijn is dat het testosteron stimuleert. Doordat dit hormoon meer aanwezig is vergroot het onze nood aan sexy-time. Let echter op, want te veel wijn kan dan weer voor erectieproblemen zorgen. 

Hoe zit het dan bij de vrouwen? 

Ook voor de vrouwen zou rode wijn drinken ideaal zijn alvorens onder de lakens te kruipen. Volgens een studie zorgt rode wijn namelijk voor een grotere bloedtoevoer naar de erogene zones. Met andere woorden, wijn is een ideaal lubricatie middel! 

Wijn bij een romantische diner, het ideale wondermiddel. 

Haal je wijn dus maar snel uit je wijn kast, zet die mooie karaf maar al klaar en versier je huis voor een romantische avond.  Want ondanks de vele neveneffecten van het drinken van té veel rode wijn, is matig drinken een heerlijke en plezierig aangelegenheid. 

0