Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wijnkelder Vs. Wijnklimaatkast

Moderne ontwikkelingen vragen om moderne oplossingen. Waar mensen vroeger veelal naar de kelder liepen om een fles wijn aan hun gasten te kunnen serveren, hebben we nu een meer compacte oplossing: de wijnklimaatkast. Wat is het verschil? Of misschien nog belangrijker: wat is beter?

Wat is een wijnkelder?

Misschien ken je het wel vanuit je favoriete restaurant of slijterij uit het dorp: een wijnkelder.

De temperatuur is meestal anders dan in de rest van de ruimte (tussen de 10 en 14 graden celsius) en ook is het er donker. Het is er goed geventileerd en er is geen sterke geur aanwezig. Deze ruimte is de ideale omgeving voor het bewaren van wijn.

Al deze factoren (temperatuur, licht, geur, luchtvochtigheid, trillingen etc.) hebben invloed op de smaakontwikkeling van de drank.

Om aan deze ideale condities te voldoen moeten er eerst wat aanpassingen worden gedaan. Zo moet je een grote ruimte hebben, die ook nog eens goed geventileerd is, bij voorkeur geen ramen heeft en niet op een plek zit waar veel trillingen komen. Best wat om rekening mee te houden dus.

Wat is een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast is een kast waarin wijnen onder de ideale omstandigheden bewaard kunnen worden. Er zijn verschillende soorten, met één of meerdere temperatuurzones. In deze kast is het donker, vrij van trillingen en heeft het de juiste luchtvochtigheid. Afhankelijk van de soort wijn die je er bewaart, kun je de juiste omgeving nabootsen. Heb je bijvoorbeeld een klimaatkast met twee temperatuurzones, dan kun je de rode en de witte wijnen van elkaar gescheiden houden, maar het is ook geschikt om twee van dezelfde kleursoort in een apart compartiment te bewaren. Je kunt het indelen zoals je zelf wilt en hiermee volledig afstemmen op jouw smaak behoefte.

Natuurlijk bewaren veel mensen de witte wijn gewoon in de koelkast en de rode wijn op kamertemperatuur, maar de échte liefhebbers weten dat er voor een complexe witte wijn een temperatuur van 11-12 graden celsius wordt geadviseerd en voor rood geldt zo’n 17-19 graden. De omgevingstemperatuur is zelden zo stabiel waardoor dit mogelijk is. 

Waar moet je op letten?

Naast de klimaatkast en kelder bestaat er ook een wijnkoelkast. Deze zijn speciaal ontworpen om wijnen te koelen en zullen de wijn dus niet verwarmen, zoals een klimaatkast dat wel kan. Let hier dus goed op voor je een dergelijk apparaat aanschaft.

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur zijn er meerdere opties: groot, klein, losstaand, inbouw, één of twee temperatuurzones etc. Genoeg mogelijkheden dus!

Dus… Wat is beter? 

Mocht je de ruimte in huis hebben én een wijnliefhebber zijn, is een oldschool wijnkelder niet te missen. Tegenwoordig heeft niet ieder huis nog een kelder of een andere beschikbare ruimte om je wijn te bewaren, dus gelukkig is daar nu dus een goede en moderne oplossing voor. Investeren in een goede wijnklimaatkast is goedkoper, het neemt minder ruimte in beslag, haalt het beste in de wijn naar boven en ziet er ook nog eens super luxe uit. 

Zo kun je een fles wijn rechtstreeks vanuit de kast opentrekken als je bezoek hebt. Of gewoon voor jezelf natuurlijk. 

0