Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een kluswoning kopen: een goed idee of niet?

Posted on

Een woning helemaal zelf verbouwen en opknappen is een droom van veel mannen. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Maar wanneer je een handige klusser bent en veel tijd en energie in het project kan steken is het wel degelijk een lucratieve operatie. Voor iedereen die overweegt om een kluswoning te kopen zetten we in dit blog alles op een rijtje. 

  1. Kluswoningen zijn aantrekkelijker geprijsd

Een grote aantrekkingskracht van opknapwoning is de lagere vraagprijs. Dat is geen wonder, want er moet nog veel werk gebeuren en soms is zo’n huis zelfs helemaal niet geschikt om in te wonen. Voor handige klussers met bouwkundige kennis is dat een buitenkansje. Maar besef wel dat je hoe dan ook veel tijd en geld kwijt bent om je droom te realiseren. 

  1. Het opknappen van een woning is voor velen een droomproject

Wanneer je een kluswoning koopt heb je de kans om je eigen visie te laten spreken. Meer dan ooit heb je zelf in de hand hoe je huis eruit komt te zien. Je eigen vaardigheden vormen de enige beperking. Je bepaalt helemaal zelf hoe de plek waar jij woont eruit komt te zien. Wellicht ben je van plan om het huis na opknappen door te verkopen. Maar ook dan heb jij je creativiteit alle ruimte gegeven. 

  1. Onderschat de hoeveelheid werk niet

De cv-ketel bijvullen, een paar plankjes aan de muur hangen en het plafond schilderen maakt je nog geen ervaren klusser. Bovendien heb je ook wel enige bouwkundige kennis nodig wanneer je en bouwval op wenst te knappen. Onderschat niet hoeveel tijd je daarin dient te steken, zelfs wanneer je de kennis en kunde in huis hebt. Daarnaast blijkt dat de kosten vaak onderschat worden. Zorg daarom voor een ruime buffer. Het zou tenslotte jammer zijn als het project door geldgebrek stil komt te liggen. 

  1. Oude en nieuwe woningen: sfeer tegenover comfort

Er zijn maar weinig mensen die nieuwbouwwoningen echt gezellig vinden. Ze zijn praktisch ingericht, beschikken over geweldige isolatie en zijn duurzaam gebouwd. Daarom zijn ze aangenaam om in te wonen. Maar heel gezellig zijn ze vaak niet. Prachtige details, zoals je die wel ziet in oude huizen, zijn vaak compleet aanwezig. Het nadeel van verouderde woningen is dat de isolatie vaak niet op orde is. Daarnaast is de indeling van een woning niet altijd praktisch. Er werd bijvoorbeeld niet altijd rekening gehouden met een badkamer of een ruime woonkeuken. Het voordeel is dat jij als ervaren klussen met een droom de kans krijgt om daar verandering in te brengen. 

  1. Bespaar zoveel mogelijk geld op randzaken

Voor het kopen van een woning is normaal gesproken een hypotheek nodig. Die vraag je aan bij de notaris. Om de woning officieel over te dragen zodat jij de eigenaar wordt is een leveringsakte vereist. Daarvoor dien je wederom bij de notaris te zijn. Dit bijzondere ambt heeft namelijk als enige deze bevoegdheden. Er zijn kosten verbonden aan het inschakelen van een notaris. Daar kom je niet onderuit. Maar je bespaart wel eenvoudig geld door op zoek te gaan naar de goedkoopste notarissen in jouw omgeving. Elke euro die je overhoudt steek je vervolgens in je droomproject. 

0