Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Elegante leren schoenen kopen? Lees hier enkele handige tips

Posted on

Een paar elegante leren schoenen mag niet ontbreken in uw kleerkast. Maar hoe kies je nou de juiste schoen als er zoveel keus is? Er zijn veel verschillende merken op de markt zoals bijvoorbeeld Magnanni en Giorgio, elk met hun eigen stijl, verschillende lijnen en creaties. Wat is echter het onderscheid tussen de verschillende modellen? En hoe zorgt u er voor dat u de geschikte schoen vindt? Met deze tips en tricks voor leren mannenschoenen komt u al een heel eind.

  1. Verschillende types: Oxford en Derby

Over het algemeen worden geklede mannenschoenen in twee categorieën ingedeeld. De Oxford, te herkennen aan de volledig gesloten veters, is zonder twijfel de meest gekende. Bij dit model is de tong onder de veters amper zichtbaar, wat een formele look creëert. Doordat de Oxford uit één stuk leer wordt vervaardigd, heeft deze schoen een stijve en formele look. De Derby wordt vervaardigd uit twee stukken leer, waardoor de veters wat losser vastgemaakt kunnen worden en de tong zichtbaar blijft, voor een meer casual afwerking.

  1. De samenstelling van het leer: plain, cap of wing

Bij Magnanni en Giorgio vindt u vooral de drie bekendste afwerkingen van de Oxford en Derby modellen: plain toe, cap toe en wingtip. De plain toe heeft, zoals de naam reeds doet vermoeden, geen extra stiksel aan de neus, waardoor het leer één geheel vormt tot aan de veters. De cap toe heeft dit stiksel wel, waardoor de neus extra opvallend is. De wingtip wordt dan weer samengesteld met verschillende stiksels, voor een schoen met extra cachet. De Oxford wordt daarnaast wel eens als whole cut gemaakt, in één stuk leer zonder stiksels, maar dat is vaak een uitzondering.

  1. Flair en luxe: Brogues

Zowel de Derby als Oxford kunnen afgewerkt zijn met perforaties in het leer, de zogenaamde Brogue schoen. Hoewel deze perforaties vroeger gemaakt werden om vocht uit de schoenen te houden, dienen ze nu eerder als decoratieve afwerking. Een Brogue schoen heeft dan ook een luxueuze, opvallende uitstraling die het goed doet met een klassiek maatpak. Er zijn zowel semi-Brogues, full-brogues als longwing brogues te vinden, afhankelijk van het aantal perforaties. De full-brogues hebben daarbij vaak een dikke zool voor een extravagante look.

Giorgio

  1. Bijzondere modellen

Naast de veterschoenen hebben zowel Magnanni en Giorgio enkele bijzondere modellen in het aanbod. De Monks zijn schoenen met een gesp in plaats van veters ter sluiting, voor een klassieke look met een twist. Bucks zijn dan weer herenschoenen vervaardigd uit suède, voor een veelzijdige schoen die ook met jeans te combineren is. Daarnaast zijn er de tijdloze Loafers of instappers die geen sluiting hebben.

  1. Welke schoen kiest u?

Voordat u een nieuw paar herenschoenen koopt, is het belangrijk om uw maatpakken en andere outfits onder de loep te nemen. Ga na welke kleuren vaak terugkomen in uw kleerkast en bepaal uw stijl. Verkiest u een klassiek, strak maatpak? Hou het sober met een plain toe Oxford of geef uw outfit wat meer cachet met een wingtip. Houdt u van outfits met kleur? Met een herenschoenen in verschillende soorten leer gaat u voor een formele look met de nodige flair. Wilt u uw herenschoenen ook in uw vrije tijd dragen? Opteer dan voor Monks of Bucks, voor stoere schoenen die u ook in het weekend aantrekt.

 

0