Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Het verhaal achter het gerecht de kapsalon

Posted on

Wat heeft een kapper uit Kaapverdië te maken met een inmiddels wereldberoemd gerecht uit het Nederlandse Rotterdam? Het lijkt misschien dat dit verhaal gaat over succesvolle mensen die schatrijk zijn geworden door een nieuw gerecht te introduceren, maar dat is niet zo. Ja de mensen om wie het draait zijn doodnormale mensen tot op de dag van vandaag, ze zijn succesvol, maar schatrijk zijn ze er niet mee geworden. Maar het blijft een mooi verhaal, waarin gewone Nederlanders iets op de kaart zetten, zonder dat hier enige bedoeling achter heeft gezeten. Hierbij het antwoord op de vraag: wat is een kapsalon?

Wat is een kapsalon?

Aan de Schiedamseweg in Delfshaven zit kapsalon Tati. De eigenaar Nataniël Gomes bestelde elke dag even verderop bij Shoarmazaak El Aviva een bak shoarma met patat. Dit ging dag in dag uit zo. Tot op een gegeven moment hij het wel tijd vond voor enige variatie in zijn dagelijkse menu. Zo werd zijn shoarma met patat afgewisseld met enkele sausen en kaas. Als hij zijn personeel erop uitstuurde om zijn dagelijkse maal te halen, dan moesten ze vragen naar een kapsalon. Dan wist het personeel van El Aviva direct om wat voor bestelling dit ging. Pas in 2005 werd dit bekender, doordat klanten van El Aviva ook bij andere shoarmazaken om een kapsalon gingen vragen. Toen meerdere shoarmazaken ook de zogenaamde kapsalon gingen verkopen, ging het snel met dit gerecht en werden ze landelijk nieuws. Nu 13 jaar later prijkt een kapsalon op de menukaart van menig restaurant, cafetaria en shoarmazaak. Voor de eters van gezond voedsel is een kapsalon een gruwel, omdat het een caloriebom is van maar liefst 1800 calorieën. Een voordeel is dat als je een kapsalon op hebt, je de rest van de dag al gegeten hebt.

Ingrediënten

Een kapsalon bestaat uit een aluminium bakje met een laag patat. Daar bovenop komt dan het gebakken shoarmavlees. Naar behoefte voegt men daarop dan knoflooksaus en/of sambal bij. Hierover twee plakken kaas. Het bakje moet dan de grill in, zodat de kaas kan smelten. Het geheel wordt dan afgewerkt met groenten zoals, sla, tomaat en komkommer als garnering. Er zijn in de loop der jaren enkele variaties van uitgekomen zoals de vissalon met vis of een vegetarische versie, maar dit zijn geen officiële kapsalon gerechten.

Bekendheid

De kapsalon is in heel Nederland bekend en verkrijgbaar. Maar ook in het buitenland is het inmiddels bekend. In Berlijn zijn al diverse zaken die de kapsalon serveren en ook in New York is de kapsalon opgedoken tijdens een foodfestival.

0