Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Duiken in een cenote in Mexico

Mexico is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer populaire vakantiebestemming en dat heeft meerdere redenen. Allereerst is het natuurlijk een prachtig land en vind je hier alle ingrediënten voor een succesvolle zonvakantie. Het is er namelijk vrijwel altijd heerlijk weer, er zijn prachtige stranden en je hebt de keuze uit vele mooie en luxe resorts. En alsof dat nog niet genoeg is, is de zee er ook nog eens fantastisch. Ook de onderwaterwereld is er prachtig. Zo kun je bijzondere cenotes bezoeken en daar zelfs in duiken. Maar wat is een cenote precies en wat is er dan zo bijzonder aan? Hieronder lees je alles over duiken in een cenote in Mexico!

Wat is een cenote?

Het Engelse woord voor cenote is waterhole. Nu heb je waarschijnlijk al een vermoeden wat het precies is en inderdaad: een cenote is een grot of poel met water. Ze zijn vaak goed verstopt onder de grond, waardoor je er zomaar voorbij kan lopen, niet beseffend dat er een prachtige onderwaterwereld onder je voeten is. In Mexico zijn er tal van deze cenotes te vinden. De Maya’s die hier vroeger woonden, zagen iedere cenote als een heilige plaats en brachten er dan ook offers. Lang niet alle cenotes zijn ook daadwerkelijk te bezoeken maar in Mexico zijn er genoeg waar je wel heen kunt en in sommige kun je zelfs duiken en genieten van de bijzondere wereld onder water!

cenote in mexico

Waar zijn ze te vinden?

Vooral in de regio Yucatán zijn veel cenotes, naar schatting ongeveer 3000. Sommige kun je zelfstandig bezoeken, maar het is aan te raden om het met een tour of excursie te doen. Zo bezichtig je direct de mooiste plekjes en een gids weet natuurlijk als geen ander waar de mooiste cenotes te vinden zijn en wat deze waterholes zo bijzonder maakt.

Duiken in een cenote

Duiken in een cenote is uniek en ontzettend bijzonder. Je duikt het ondergrondse meer met uitgebreid gangenstelsel in onder begeleiding van een gids. In tegenstelling tot grotduiken, heb je in de cenote een veel beter zicht. Soms kan het zicht onderwater oplopen tot wel 50 meter. Je kunt daardoor precies zien wat hier zich onder water afspeelt en wat er allemaal groeit en leeft. Het is ook ideaal voor mensen die bij grotduiken last krijgen van claustrofobie. Dankzij het goede zicht onder water blijf je namelijk altijd de uitgang zien.

0