Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Drie interessante keukens om ook eens gerechten uit te proberen

Posted on

Vanaf 1 juni mogen we weer op reservering naar restaurants toe, alhoewel er nog steeds maar dertig mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn. Dat is iets om naar uit te kijken voor sommigen; voor anderen komt het gevoelsmatig nog te vroeg om er enthousiast gebruik van te maken. Gelukkig is het aanbod van eten op bestelling dankzij de coronacrisis enorm uitgebreid, of je nu Indiaas wilt bestellen in Nijmegen, Grieks wilt bestellen in Groningen of sushi bestellen in Eindhoven. Dat zijn natuurlijk al twee soorten eten waar het water van in de mond loopt, maar er zijn andere, veel minder ingeburgerde keukens die absoluut het proberen waard zijn. We bespreken er drie.

Eritrees of Ethiopisch

We plakken het dubbele label Eritrees en Ethiopisch op deze keuken, omdat beide landen voorheen één waren en hun keuken erg overeenkomt. In deze keuken wordt bij het hoofddiner injera geserveerd. Dit is een plat brood dat lijkt op een pannenkoek, maar een sponsachtige structuur en wat zurige smaak heeft. Hierop kunnen verschillende kleine gerechtjes gelegd worden die je met de behulp van een stuk injera met de handen kunt oppakken en opeten. Dit zijn kruidige gerechtjes met bijvoorbeeld linzen, spinazie of aardappel. Deze keuken biedt ook veel opties voor vegetariërs en veganisten en is een bijzondere eetervaring op zich die zeker eens het proberen waard is. Ga je ervoor naar een restaurant, dat wordt vooraf en achteraf aan tafel je handen gewassen.

Libanees of Syrisch

Ook tussen de Libanese en Syrische keuken zitten veel overeenkomsten. Bijvoorbeeld de mezze. Dat zijn kleine voorgerechtjes die vaak met brood gegeten worden. Dit brood dip je dan in de verschillende gerechtjes, zoals tabouleh (een salade van bulgur en peterselie), baba ganoush en de welbekende humus. Bij het hoofddiner wordt vaak rijst gegeten. Veel soorten groenten worden gevuld met vlees en rijst, zoals courgettes, aubergines, wijnbladeren en tomaten. Daarnaast kookt met ook veel met yoghurt en serveert men vlees of groente in een yoghurtsaus met daarnaast rijst. Daarnaast zijn de Syriërs en Libanese ook zeer bedreven in het maken van de lekkerste falafel en shoarma.

bijzondere gerechten

Thais

Chinees denken we allemaal wel te kennen (hoewel dat wat wij hier Chinees noemen eigenlijk grotendeels Indonesisch is), maar nog lang niet iedereen is bekend met de Thaise keuken. Doodzonde, want als er één eetcultuur bol staat van de smaak, dan is het wel de Thaise. Witte rijst of plakkerige rijst vormen vaak de basis, met daarnaast zeer uitgebalanceerde curries met vlees, vis en groenten. Vaak zijn de gerechten pittig en zeer nadrukkelijk op smaak gebracht met zaken als citroengras, vissaus, garnalenpasta, gember, komijn, koriander en knoflook. Bij veel maaltijden wordt daarnaast soep gegeten om de scherpe smaak wat te blussen, wat overigens ook kan met de rijst. Kokos is ook een belangrijk bestanddeel van veel Thais eten, in de vorm van kokosmelk of gedroogde kokos.

0