Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De voor- en nadelen van een 32-urige werkweek

Wanneer mensen het hebben over fulltime werk, dan denken ze algauw aan een 40-urenweek. In tijden van toenemende stress en burn-outs wordt – vooral in Scandinavische landen, maar ook dichter bij ons zijn er try-outs – een lans gebroken om van 40 naar 32 uur werken te gaan. Maar wat zijn daar nu de voor- en nadelen van? Er zouden wel eens veel meer voor- dan nadelen hieraan kunnen verbonden zijn en de weinige nadelen kunnen met wat goede wil en creativiteit vaak in voordelen omgebogen worden.

minder uren per week werken

Voordelen van een 32-urige werkweek

Een betere gezondheid

Minder werken is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Stress en burn-out verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een betere work-life balance

Je krijgt meer tijd voor familie en vrienden en hierdoor kan je je batterijen beter opladen. Eén extra vrije dag in de week kan wonderen verrichten.

Een grotere productiviteit

Op de dagen waarop je werkt, heb je meer energie en raak je minder snel (over)vermoeid. Je productiviteitsniveau gaat omhoog en je bent ook minder ziek. Werkgevers horen het graag.
Door je extra vrije dag verander je vaker van omgeving en dit komt je creativiteit ten goede.
En misschien droom je wel van een freelance job of een eigen bedrijfje? Verandering van spijs doet eten. Ook dit zal je motivatie alleen maar de hoogte in sturen.

van 40 naar 32 uur werken

Nadelen van een 32-urige werkweek

Minder loon

Wie minder uren werkt, verdient ook minder en dit heeft een weerslag op vakantiedagen en pensioen. Maar misschien kan je opslag vragen aan je baas omdat je productiever geworden bent op de dagen waarop je werkt. En overweeg voor jezelf ook eens wat belangrijker is: een vrije dag of iets méér verdienen?

Harder werken

In een 32-urige week is het vaak de bedoeling dat je hetzelfde rondkrijgt als in een 40-urige week. Dus ga je automatisch harder werken. Maar door je hogere energie en grotere productiviteit slaag je er ongetwijfeld in om je werk beter te plannen en nutteloze zaken achterwege te laten.

Minder kans om door te groeien

Vaak zien werkgevers deeltijds werk als een gebrek aan toewijding en motivatie en daardoor verkleint misschien de kans op promotie. Maar nogmaals, je kan hierover praten met je baas en bewijzen dat je net efficiënter werkt door van 40 naar 32 uur werken te gaan.

De voordelen van een 32-urige werkweek halen zoals je merkt dus meestal de bovenhand.

0