Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De geschiedenis van Ripple

Posted on

Iedereen kent ondertussen Bitcoin. Dit is natuurlijk te danken aan de succesverhalen van mensen die hier binnen een paar jaar ongelofelijk rijk mee zijn geworden en nu de wereld rondvaren in het jacht van hun dromen. Dat heeft de hele cryptomarkt aangeslingerd, wat heeft geleid tot een enorme groei van die markt, niet in de laatste plaats door alle andere cryptomunten die sindsdien zijn ontstaan, waarvan Ripple een van de grootste is. Aangezien de meeste mensen ondertussen wel wat afweten van Bitcoin, leek het ons verstandig om eens in de wereld van Ripple te duiken. Dat doen we in onderstaande blog. 

Ripple bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke componenten: XRP en RippleNet. XRP wordt beschouwd als een cryptocurrency, terwijl RippleNet een betalingsnetwerk is dat is ontworpen voor bedrijven. Het is gebouwd om banken en andere instellingen in staat te stellen sneller en tegen lagere transactiekosten geld en activa over te maken.

Ripple wordt meestal gecategoriseerd als een soort cryptocurrency of blockchain-gebaseerd platform, maar het is niet echt een van beide. Hoewel het enkele overeenkomsten vertoont met andere blockchain-platforms zoals Ethereum en cryptocurrencies zoals Bitcoin, heeft het een paar duidelijke verschillen.

De verschillen met andere cryptocurrencies en blockchains

Ten eerste gebruikt het geen blockchain om zogenaamd ‘consensus’ te bieden. In plaats daarvan vat het gegevens samen met behulp van een HashTree en vergelijkt het netwerk deze gegevens tussen zijn validerende servers. Ten tweede kan XRP, in tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrencies, niet worden gedolven. Alle 100 miljard XRP-tokens werden vanaf het begin geproduceerd en gedistribueerd.

Veel mensen zien dit als nadelig en als een reden tot bezorgdheid en bekritiseren Ripple omdat het ingaat tegen de kernwaarden van de meeste andere cryptocurrencies. Desalniettemin moet Ripple iets goed doen, aangezien XRP momenteel de op twee na grootste cryptocurrency is en wijdverbreid gebruikt wordt door financiële instellingen over de hele wereld.

Geschiedenis van Ripple

Ripple werd in 2012 uitgebracht nadat het mede werd opgericht door Jed McCaleb en Chris Larsen van OpenCoin. In 2018 had het bedrijf een groei van 36.000% doorgemaakt en een groeiend netwerk van enkele grote internationale banken opgebouwd. Maar hoe heeft dit ongelofelijke succesverhaal zich in de loop van de tijd ontwikkeld? Laten we eens kijken naar een korte tijdlijn van gebeurtenissen:

2004 – 2005: Ryan Fugger is geïnspireerd om een ​​gedecentraliseerd platform te bouwen dat door individuen en gemeenschappen kan worden gebruikt om hun eigen geld te verdienen. Hij bouwt de eerste primitieve versie van het platform op RipplePay.com

2011 – 2012: Jed McCaleb begint met de ontwikkeling van een digitale valuta die de waarde ervan bij consensus bepaalt, in tegenstelling tot mijnbouw. Fugger overhandigt RipplePay aan Jed McCaleb en Chris Larsen die de organisatie hernoemen naar OpenCoin.

2013: OpenCoin haalt $ 2,5 miljoen binnen van investeerders en hernoemt zichzelf opnieuw als Ripple Labs. Ze maken de Ripple-code open source en brengen een iPhone-app uit die later weer wordt ingetrokken.

2014: Ripple Labs groeit snel om de op één na grootste cryptocurrency te worden. De Duitse bank Fidor past het Ripple-protocol toe voor internationale betalingen. De prijzen blijven stijgen en in één maand verdubbelt de waarde.

2015: Er beginnen meer banken aan boord te komen, met name Santander en de Royal Bank of Canada. Ze rebranden voor de derde keer en laten de ‘labs’ vallen om Ripple te worden.

2016: Ripple mag opereren in de staat New York en ontvangt miljoenen aan financiering. Een echte doorbraak!

2017: Ripple wordt door de grootste banken ter wereld erkend als een betalingssysteem en maakt een ongelooflijke groei door, alleen al in de laatste maand van het jaar met 1000%.

Sinds 2017 is de currency alleen maar groter en belangrijker geworden.

Ripple is speciaal ontworpen om de uitwisseling van geld over de hele wereld tegen minimale kosten te vergemakkelijken. Internationale betalingen zijn traditioneel erg traag en duur, en lang werd gedacht dat dit systeem moest worden gemoderniseerd. Ripple is dit gelukt door door banken en financiële instellingen tokens in realtime, veilig en tegen lagere kosten over te dragen!

0