Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De 7 lekkerste Green Egg gerechten

Warm weer of minder warm weer, we kennen allemaal die dagen dat we geen zin hebben om lang in de keuken te staan. Maar wat als we wel een stevige honger willen stillen? Met de lekkerste Green Egg gerechten kunnen we in een relatief korte tijd toch een heerlijk gerecht op tafel zetten. Tenslotte zijn wij mannen gek op barbecueën en met de Green Egg kun je zelfs bij temperaturen onder het vriespunt de Green Egg gebruiken voor heerlijk Green Egg gerechten.

Wat is de Green Egg?

Eigenlijk lijkt de Green Egg nog het meest op een BBQ, maar dan een hele speciale. Het is een universeel keramisch kooktoestel met een uniek uiterlijk, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. De Green Egg is gemaakt van NASA-keramiek en de speciale eigenschappen van dit materiaal geven die bijzonder smaak aan de gerechten. Je hoeft echt geen drie sterren kok te zijn om de lekkerste Green Egg gerechten te maken. Misschien moet je simpel beginnen, maar je zult zien dat in de Green Egg simpel al snel erg lekker is. Wij geven je vast 7 ideetjes voor de lekkerste Green Egg gerechten:

1 – Pizza

Één van de Green Egg gerechten is een eigen pizza maken. Een simpele Margarita of met extra ingrediënten toegevoegd. Maak het pizzadeeg en steek de houtskool aan. Gebruik als basis een tomatensaus en mozzarella. Je kunt er ook bijvoorbeeld champignons, salami, paprika, tonijn of iets anders extra op doen. Verwarm de ‘baking stone’ en het rooster met de convEGGtor. Bestrooi de ‘baking stone’ met bloem en leg de pizza erop. Deksel dicht en vijf minuten later heb je een heerlijke pizza.

2 – Wraps met tonijn en gegrilde groenten

Steek de houtskool aan, samen met de ‘cast iron grid’ tot 220 graden Celsius. Snij de tonijnfilet in rechthoekjes van 4 centimeter breed. Snij ook de groenten in reepjes zoals venkel, paprika, rode peper, wortels of bosuitjes. Grill eerst de groenten circa 8 minuten met een gesloten deksel. Breng dan de Green Egg naar een temperatuur van 250 graden, bestrijk de tonijn met olie en grill ze circa 1 minuut, daardoor blijft de tonijn lekker een beetje rauw. Maak er dunne plakjes van, een beetje sojasaus en sesamzaad eroverheen en leg alles op de wraps. Oprollen en dan smullen.

3 – Vlees, vlees, vlees

Het kan ook zijn dat je gewoon een enorme trek hebt in een lekker mals stuk vlees, bijvoorbeeld een heerlijke biefstuk. Smeer de biefstuk licht in met olijfolie. Stook de Green Egg hoog op, maar vermijd vlammen. Even de biefstuk op het grill rooster, circa 2 minuten per kant, peper en zout er overheen en klaar.

4 – Spareribs

Één van de Green Egg gerechten is spareribs, goed te breiden op de Green Egg. Houd hiervoor de methode 3-2-1 aan. Afhankelijk van de dikte en temperatuur bepaal je de lengte van de 3-2-1 methode. Dit kan 1,5 uur – 1 uur – een half uur zijn. Maar ook 3-2-1 uur. Natuurlijk is het lekker om de spareribs te marineren. Bijvoorbeeld met ketjap honing of een pikante saus.

5- Gegrilde vis

Door een vis bij een temperatuur van 200 tot 200 graden te grillen, krijgt de vis een heerlijke krokante buitenkant met de specifieke Green Egg grillsmaak. Gebruik bij kwetsbare vissoorten een ‘perforated cooking grid’. Of wikkel de vis in spek, dit zorgt voor een beschermde laag en een heerlijke smaak.

6- Gestoomde vis

Stomen kan ook bij de Green Egg gerechten, vooral bij witvis is dit lekker. Verwarm de Green Egg op 150 graden en zet een ‘round drip pan’ met een kokende vloeistof met kruiden op het rooster. In de ‘perforated cooking grid’ leg je de visfilets, die je laat stomen boven de pan. De temperatuur in de koepel mag niet te heet zijn, anders wordt de vis hierdoor gegaard.green egg gerechten

7- Tomahawk steak

Ga je toch liever voor vlees en dan zo groot mogelijk? Kies dan voor de tomahawk steak. Dit is eigenlijk een rib-eye maar waarbij het rib behouden is. Juist dat been zorgt voor een heerlijke smaak en het is ook nog eens indrukwekkend om te zien. Maar belangrijker is natuurlijk het overheerlijke sappige resultaat. Steek de houtskool aan en verwarm met de convEGGtor en het ‘stainless steel grid’ tot 130 graden. Maak met een mesje de ribben schoon en snij het vlies eraf als de slager dat nog niet heeft gedaan. Plaats de tomahawk in het ‘ribs and roasting rack’ in de ‘rectangular drip pan’. Om de kerntemperatuur te meten kun je de hiervoor bestemde pen in het vlees steken. Zet de thermometer op 48 graden Celsius en laat het stuk vlees vier uur garen. Totdat de ingestelde kerntemperatuur is bereikt. Haal de tomahawk dan uit de pan en leg hem in de Green Egg en laat de temperatuur oplopen tot 250 graden. Tussen de ribben door kun je de tomahawk snijden om er steaks van te maken.

Eet smakelijk met de lekkerste Green Egg gerechten!

0