Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Studeertips voor echte mannen

Posted on

Als je slechts één blik werpt op de kalender weet je al hoe laat het is: het nieuwe schooljaar staat op het punt om weer zijn intrede te doen in jouw drukke leven. Uiteraard is dat ook goed nieuws. Je kunt weer lekker rondhangen met je vrienden en samen een biertje drinken als de tentamens weer achter de rug zijn. Om weer echt te gaan studeren is echter een stuk lastiger. Terwijl je hoofd nog bij de zonvakantie van het afgelopen jaar zit, moet jij proberen om moeilijke stof onder de knie te krijgen. Ondanks dat je aan het begin van de vakantie vol trots een rekbare boekenkaft had aangeschaft en de overige spullen al netjes in je kamer had opgeborgen, voel je je nu alles behalve goed voorbereid. Met de volgende studeertips voor echte mannen maak jij het komend schooljaar tot een succes!

Zorg voor een goede nachtrust

Nog eventjes snel doorzakken voor een tentamen is nooit een goed idee. Daar ben je zelf vast ook wel eens op de harde manier achter gekomen. De hele nacht studeren kan echter ook averechts werken. Uit onderzoek blijkt dat zorgen voor een goede en lange nachtrust meer invloed heeft op de hoogte van je cijfer dan nog een nachtje blokken voor het tentamen. Volgens Belgische onderzoekers kan je uiteindelijke cijfer zelfs bijna één punt hoger uitvallen na een goede nachtrust. Wel is het verstandig om voor het slapen nog even te kijken naar de geleerde stof. Tijdens het slapen komt de geleerde stof samen met de bestaande kennis in de hersenen. Hierdoor krijg je de stof veel beter onder de knie. Waar nachtrust wel niet goed voor is!

Verwijder stoorzenders uit de kamer

Nee, hier bedoelen we niet je huisgenoten mee. Al kunnen zij misschien ook de nodige irritaties bij jou opwekken tijdens het studeren. Met stoorzenders bedoelen wij vooral elektronica. Je kent het wel: eventjes snel je sociale media checken, toch nog even dat appje beantwoorden en vervolgens liggen jouw schoolspullen er meer dan een uur verlaten bij. Voordat je gaat studeren is het belangrijk om alles uit te zetten en enkel dat binnen handbereik te houden, wat ook echt nodig is tijdens het studeren. Zet ook een flesje drinken en een gezonde snack op tafel, zodat je bij honger of dorst je studeerplek niet direct hoeft te verlaten.

Maak samenvattingen in de les

Het klinkt misschien een beetje saai, maar het werkt echt! Een goede voorbereiding is het halve werk als het gaat om studeren. De hoorcolleges zijn er niet voor niets en verschaffen jou precies de informatie die je nodig hebt om een voldoende te halen voor het tentamen. Door de lesstof goed te begrijpen en vragen te stellen als dat niet zo is, zorg je ervoor dat jouw hersenen al actief bezig zijn met de stof. Dit maakt het studeren voor het tentamen uiteindelijk een stuk gemakkelijker. Tip: vergelijk jouw samenvattingen met die van andere klasgenoten. Het komt regelmatig voor dat je studiegenoten net iets anders horen dan jij. Zo kan je de stof uit meerdere perspectieven bekijken.  

0