Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Autorijden bij gladheid – 7 tips

Rijden als het buiten glad is, is zelfs voor de meest ervaren automobilisten een uitdaging. Daar verandert een goede autoverzekering niets aan. Moet je toch de weg op? Deze tips helpen je veilig en zonder schade op je bestemming komen.

7 tips om veilig te rijden bij gladheid

1. Vertrek eerder van huis

Haast kun je niet gebruiken als het buiten glad is. Houd de weersvoorspelling daarom altijd goed in de gaten en pas hier je dag op aan. Verdubbel je reistijd als het glad is of als er ijzel wordt voorspeld. Liever iets te vroeg op je bestemming aankomen, dan flinke schade aan je auto.

2. Houd extra afstand

Het is altijd verstandig om genoeg afstand te houden van de persoon die voor je rijdt, zeker als het glad is. Houd ongeveer 4 seconden afstand tussen jou en de auto voor je. Mocht de auto die voor je rijdt ineens remmen, dan heb je nog genoeg tijd om hierop te reageren.

3. Kijk ver vooruit

Door tijdens het rijden ver vooruit te kijken, heb je meer tijd om op (gevaarlijke) situaties in te spelen. Ook zorgt het ervoor dat je goed de lijn van de weg blijft volgen. Let erop dat je in de bochten geen gas geeft, maar juist vaart mindert. Als je wel het gaspedaal intrapt, loop je het risico op een slippartij. Geef pas weer gas als je uit de bocht bent.

4. Parkeer de auto in de eerste versnelling

Zelfs de auto parkeren moet je net iets anders doen als het glad is. Zet de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling. Zo kun je voorkomen dat het kabeltje van de handrem vastvriest.

5. Rem niet pompend

Bij een noodstop is het belangrijk dat het antiblokkeersysteem (ABS) goed functioneert. Dit systeem zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien en je nog steeds kunt sturen. Om het antiblokkeersysteem te activeren, moet je het rempedaal en de koppeling tegelijk hard intrappen. Pompend remmen werkt dus niet.

6. Kies voor de rechter weghelft

Op een weg met meerdere rijbanen kun je het beste op de rechter weghelft rijden. Omdat deze weg naast de vluchtstrook zit, kun je hier makkelijk naar uitwijken als dat nodig is. Rijd ook zoveel mogelijk op openbare wegen. De kans is groter dat hier gestrooid is.

7. Laat winterbanden onder je auto monteren

Winterbanden zijn onmisbaar als het buiten glad is. Met deze banden heb je meer grip en kun je beter remmen op een glad wegdek. Al vanaf 7 graden Celsius rijd je veiliger met winterbanden dan met zomerbanden. Laat ze dus op tijd onder je auto monteren om goed voorbereid de weg op te gaan.

Vergeet geen autoverzekering af te sluiten

Als het heeft geijzeld, ben je extra blij dat je een autoverzekering hebt. Met de autoverzekering van InShared weet je zeker dat je goed verzekerd bent bij schade. Je hebt maar een paar minuten nodig om de verzekering online af te sluiten. En ook fijn: de verzekeringen van InShared zijn één van de goedkoopste.

0