Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zes dingen over alcohol die je waarschijnlijk nog niet weet

De lente is weer begonnen en dat betekent voor veel mannen dat we gemiddeld gezien wat meer drinken. Een biertje in de tuin na het werken, of tijdens een bbq met vrienden. De zon nodigt uit om iets makkelijker een glas wijn of bier te pakken. De meesten van ons weten dat alcohol niet goed voor je is en dat je beter kunt gaan sporten, maar weet je ook waarom dat zo is? Hieronder zes dingen over alcohol die je misschien nog niet wist.

Het nuttigen van alcohol maakt je minder alert

Het regelmatig drinken van alcohol maakt je minder alert, ook gedurende de dag als je niet hebt gedronken. Zo is er in Nijmegen onderzoek hiernaar gedaan, waarbij men veertien vrijwilligers een maand liet stoppen met het nuttigen van alcohol. Ze dronken ieder gemiddeld zo’n 10,5 glas alcohol per week. Voor, tijdens en na die maand kregen ze allerlei psychische en lichamelijke tests. En wat bleek? Voor de alcoholvrije maand deden de proefpersonen de taken die ze kregen sneller, maar maakten ze daarbij meer fouten. Tijdens en na de maand van het stoppen met drinken, waren ze geconcentreerder en ook veel accurater. Zoals gezegd, werden deze onderzoeken gewoon overdag afgenomen, toen de proefpersonen niet onder invloed waren.

6 dingen over alcohol

De hik als je hebt gedronken

Je zult hem vast wel herkennen: de dronkemans hik. Waarom krijg je die toch geregeld als je hebt gedronken? De hik is eigenlijk een krampachtige samentrekking van het middenrifspier en dit gebeurd wanneer dit middenrif is geïrriteerd. Die trekt zich dan ongecontroleerd samen. Hoe je de hik krijgt? Onder meer door te snel te eten, of door te veel lucht door te slikken. Die lucht belandt in je maag, die daardoor tegen je middenrif aanduwt en gaat irriteren. Waarom krijg je te veel lucht binnen? Precies. Door de luchtbelletjes die in je koolzuurhoudende gin-tonic of biertje zitten en die je opdrinkt.

Iemand uit Azië kan minder goed tegen alcohol

Mensen uit Azië kunnen minder goed tegen alcohol. Dat klinkt misschien racistisch, maar is het niet. Iemand uit Azië heeft namelijk andere genen. Om alcohol goed af te kunnen breken in je bloed, heeft je lever twee enzymen nodig, namelijk: aldehyde dehydrogenase 2 (ALDH2) en alcohol dehydrogenase (ADH). Allebei deze enzymen zetten de alcohol om in de zogenaamde stof acetaldehyde en daarna in het onschadelijke azijnzuur. Aziaten hebben echter een genetische afwijking, waardoor kunnen de acetaldehyde niet kan worden omgezet in azijnzuur. Een te hoge concentratie acetaldehyde in je bloed veroorzaakt hartkloppingen, een rode huid en misselijkheid. Je noemt dit alcoholintolerantie. Dit zou ook de verklaring kunnen zijn voor alle karaoke bars in dat deel van de wereld.

feiten over alcohol

Als je geregeld drinkt leef je minder lang

In 2018 bekeek de University of Cambridge in Engeland naar het drinkgedrag en de overlijdensgegevens van bijna 600.000 overleden personen. Deze informatie haalden zij uit gezondheids databanken in verschillende westerse landen, waaronder ook Duitsland en Nederland. Mensen die per week gemiddeld meer dan 35 standaard glazen dronken, leefden zo’n vier à vijf jaar korter dan mensen die niet of bijna niet dronken. Een standaard wijn-, bier- of borrelglas bevat ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10 gram. Dus in feite maakt het niet uit wat je drinkt. Voeg je daar mixdranken, en dus een hoop suiker, aan toe, dan zullen die cijfers waarschijnlijk nog iets hoger uitpakken.

Op oudere leeftijd kun je slechter tegen een kater

Voelen de katers nu je wat ouder bent zwaarder aan dan vroeger? Heb je het idee dat je vroeger veel meer kon hebben en dat de katers minder heftig waren? Nou, dat klopt. In de loop der jaren gaat de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet, iets waar velen tegen vechten, maar waar je tot een bepaalde hoogte geen invloed op hebt. 

In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt. Groeit je vetmassa, dan slinkt de hoeveelheid water in je lichaam en komt de alcohol dus ook harder aan. Dus, het ligt niet aan die korte nachten door de kids, of door je vijfdaagse werkweek… je lichaam kan het gewoon wat minder goed aan.

feitjes over alcohol

Word je nu knapper of lelijker van het drinken van alcohol?

Onderzoekers van de University of Bristol deden een onderzoek onder vijftig studenten, waarbij zij een drankje naar keuze moesten nuttigen. De onderzoekers maakten op verschillende momenten een foto van die proefpersonen: wanneer zij in nuchtere toestand waren en daarna licht beschonken en in dronken toestand. Daarna beoordeelden andere, uiteraard nuchtere, proefpersonen de foto’s. In de licht beschonken toestand bleken de studenten op hun mooist te zijn. Hadden ze meer gedronken, dan daalde hun aantrekkelijkheid direct. In licht beschonken toestand ben je als je maximaal één wijntje per 35 kilo lichaamsgewicht hebt gedronken.

wist je dit over alcohol
0