Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Tips om een heerlijke salade te maken

Posted on

Over het algemeen schrijven wij hier, wat koken betreft, vooral over bbq-en en andere behoorlijk mannelijke manieren van koken, en de gerechten die daaruit voort komen natuurlijk. In deze blog gaat alle aandacht echter uit naar hoe je een goede salade maakt, want laten we eerlijk zijn, die past altijd overal bij. Het mooie van een salade maken is dat je dit zo moeilijk, of zo makkelijk, kunt maken als je wil. Het is echter nooit een kwestie van van alles bij elkaar te gooien en dan maar zien hoe het smaakt. Zolang je een paar basisregels in het achterhoofd houdt, maak jij deze zomer de lekkerste salades!

Niet snijden maar scheuren van de bladeren van de sla

Een eerste veel gemaakt fout is het snijden van de sla. Daardoor kneus je namelijk de bladeren van de sla, die daardoor plekken en bruine randen krijgen. In plaats van de bladeren te snijden, kun je ze beter scheuren, hierdoor volg je de nerven van het blad en blijven deze langer goed.

wintersalade

Droog de bladeren na het wassen

Uiteraard moet sla voor consumptie gewassen worden, maar zorg dat je de bladeren daarna goed droogt. Dit kan met een theedoek of keukenrol. Op die manier zorg je voor frisse knapperige schone blaadjes.

In een salade hoeft geen sla te zitten

Een salade hoeft heus niet per se op basis sla gemaakt te zijn. Je kan ook geroosterde bloemkool of broccoli, die je in de keukenmachine gehakt hebt, gebruiken. Of rode kool, ingesmeerd met olijfolie en een beetje zout om de structuur zachter te maken. 

salade maken

De smaak van uien afzwakken

Als je wel rauwe ui in je salade verwerkt, overweeg dan om de stukjes tien minuutjes in een ijsbadje te leggen en ze goed droog te deppen voordat je ze mee husselt. Of ze lichtjes met zout te bestrooien en ook tien minuten te laten rusten, wat de scherpte er deels af haalt.

Het geheim van een goede dressing

Proef of je dressing goed op smaak is, maar niet alleen met een theelepeltje. Je wil echt weten of de balans met de groente klopt, dus proef altijd met een blaadje of ander stukje groente uit de salade. Bouw het rustig op; begin met een flinke eetlepel, hussel alles in die grote kom en proef. Voeg dan nog wat bij, als je ziet dat niet alle ingrediënten bedekt zijn met een dun laagje dressing. Maar stop op tijd, en voorkom dat je straks zo’n poeltje op de bodem hebt liggen.

drogen van sla

Groenten met een hoog watergehalte zoals komkommer en tomaat als laatste toevoegen

Als je een salade van tevoren wil maken en meenemen, zorg dan dat je groenten met een hoog watergehalte zoals komkommer en tomaat, als laatste toevoegt. Dit zijn namelijk de componenten die veel vocht zullen verliezen en de boel zompig maken. Net van tevoren toevoegen dus.

Gebruik een grote schaal of kom

Niets is zo irritant als een te kleine kom of schaal te hebben gekozen voor je salade, zodat je bij het husselen alles over de rand gooit. Neem daarom een ruime serveerschaal, of mengkom, zodat alle ingrediënten goed gemengd kunnen worden. 

tips voor een heerlijke salade

Verschillende salades en het toedienen van de dressing

Tere bladsoorten als botersla maar ook rucola en veldsla meng je pas kort voor het eten met de dressing of vinaigrette. Als je voor stevigere groenten gaat, zoals geschaafde spruitjes of cavolo nero of zelfs boerenkool, moet je minstens een uur van tevoren zorgen dat alles bedekt is met de dressing. Dan trekken de smaken goed in, en zorgen het zout en zuur dat de groenten zachter worden.

Strooi pas op het eind zout en peper, maar vergeet dit niet!

Waarom een salade in een restaurant je zo kan verrassen, zo lekker? Dat kan heel goed komen omdat er vrijwel geen enkel hartig gerecht is dat een professionele keuken verlaat zonder dat de chef er op het laatst nog een snuf zout en een draai peper overheen strooit. Simpel maar doeltreffend, niet vergeten dus!

heerlijke salade maken

Een salade in de winter

Als in de herfst en de winter zware gerechten als stamppot en stoofschotels je de neus uit komen, kan een salade redding bieden. En die kan dus ook warm zijn! Kwarten van een spitskool kan je heerlijk roosteren in de oven, om vervolgens een lichte vinaigrette tussen de bladeren te lepelen. Gegrilde romaine bladeren zijn ook heel lekker als je vervolgens op de Caesar salade-toer verder gaat ermee. En met geroosterde knolgroente als basis kán je eigenlijk niet fout gaan.

0