Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Stand UP Paddling (Suppen) steeds populairder in Nederland

Posted on

Je ziet ze steeds vaker in Nederland, mensen die zich op zogenaamde Stand Up Paddling (SUP) boards over het water bewegen. Niet voor niets dat deze sport steeds populairder wordt, want het is rustgevend en inspannend tegelijk. Nederland is bij uitstek een SUP land door alle waterwegen die kris kras door het land stromen. Zo kun je in de steden vaak op grachten en kanalen suppen en daarbuiten kun je natuurlijk op brede sloten, rivieren, meren en zelfs de zee deze sport beoefenen. Met de vakantie voor de deur, leek het ons een goed idee om de spotlicht eens op het suppen te zetten.

Wat is suppen?

SUP staat dus voor Stand Up Paddling en laat zich het beste omschrijven als een combinatie van kanoën en surfen. Je staat bij deze sport op je SUP-board en gebruikt een peddel met één blad om je voort te bewegen. De sport komt oorspronkelijk uit Hawaii, waar hij is ontstaan in de ruwe oceaan die de archipel omringd. De laatste 10 jaar is het suppen ook in Nederland ontzettend populair geworden en er zijn dan ook steeds meer plekken waar je een SUP kunt huren en eventueel lessen kunt nemen.

Les nemen

Dit laatste is aan te raden. Al neem je maar één les, dan kan een instructeur je in ieder geval de juiste houding en techniek bijbrengen. Daarna kun je zelf aan de slag, maar is het misschien nog wel leuk om af en toe een lesje te nemen, zodat je aan je techniek kunt blijven werken. Verder is suppen niet moeilijk, het belangrijkste is dat je leert je balans te bewaren terwijl je op het board staat en dat je genoeg kracht in je armen hebt om vooruit te komen. Als beginner moet je vooral zorgen dat het board dat je huurt of koopt, lang en breed is, waardoor het veel volume heeft. Hoe meer volume, hoe makkelijker het is om je balans te vinden op een SUP board. Tips hierover kun je genoeg vinden op Youtube en andere websites.

Een veilige sport

Suppen is een relatief veilige sport, als je zorgt dat je goed oplet en voorbereid bent, kan er weinig mis gaan. Het weer en het water zijn natuurlijk belangrijke factoren als je gaat suppen, dus zorg dat je voor je vertrekt, kijkt wat dat weer gaat doen. Ga niet het water op als er onweer is voorspeld en harde wind kan ook een gevaarlijke factor zijn. Zorg daarnaast dat je goed uitkijkt op plekken waar veel vaarverkeer is. Natuurlijk wil je niet botsen, maar pas ook goed op de golven die andere vaartuigen maken. Wie niet goed kan zwemmen doet er goed aan om een zwemvest te dragen en met heel koud weer is een wetsuit geen overbodige luxe.

Suppen is een goede workout

Suppen is een erg actieve sport, als je je niet inspant, kom je ook niet verder. Tijdens het suppen gebruik je bijna je hele lichaam, maar vooral je core en armen worden aan het werk gezet. Als je een flink stuk heb gepeddeld, dan zul je merken dat je dat de volgende dag zult voelen je arm- en buikspieren. Het is daarom raadzaam om niet meteen de eerste keer een heel lang stuk te gaan peddelen, maar de afstanden langzaam op te bouwen.

Veel waterwegen in Nederland

Nederland is een uitstekend land om te suppen, want je hebt hier ontzettend veel riviertjes, meren, grachten, poelen, plassen en natuurlijk de zee. Bovendien mag het ook op heel veel plekken, want net zoals kanoën is het overal in Nederland toegestaan om te suppen, tenzij dit nadrukkelijk wordt aangegeven. Lekker laagdrempelig dus, en al helemaal als je je eigen supboard hebt. Daarmee heb je alle vrijheid om op avontuur te gaan.

Je eigen SUP-board aanschaffen

Om te beginnen hoeft het suppen niet veel te kosten. De prijzen van een sup-board variëren tussen de 200 en 1500 euro. Let bij de aanschaf wel goed op! Zoals gezegd moet je als beginner een board nemen met veel volume, maar daarnaast heb je ook verschillende soorten boards. Er zijn speciale boards om mee te touren en weer andere voor op zee. Bepaal van tevoren wat jouw doel is en zoek daar het juiste supboard bij. De meeste mensen gaan voor een opblaasbare sup, omdat je deze makkelijk kunt vervoeren en opbergen.

Overige uitgaven als je gaat suppen

Overige uitgaven zijn dan nog de peddel, maar vaak worden board en peddel als één aangeboden. Als je gaat suppen met wat kouder weer, of vroeg in de lente als het water nog koud is, dan is het aan te raden om een wetsuit aan te schaffen. Daarnaast kun je speciale schoentjes kopen van neopreen, voor een goede grip en warme voeten.

0