Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Met deze wijnen maak jij indruk op je vriendin

Posted on

Het is jouw beurt om een leuke date te organiseren. Blaas je vriendin omver met jouw kennis van wijn! Wijn kopen? Wij helpen je graag op weg. Daarom in deze blog drie wijnen die eruitzien, ruiken en smaken als topwijnen, maar die je in huis haalt voor een fractie van de prijs van zo’n dure rakker. 

Rosso of Brunello?

Indruk maken met een Italiaanse wijn? Kies er een uit Montalcino, een dorpje gelegen in het zeer tot de verbeelding sprekende Toscane. De wijn Brunello di Montalcino is naast de Barolo zonder twijfel een van de beste rode wijnen van het land. De wijn is gemaakt van de oudste stokken van de wijngaard en alleen de beste druiven worden ervoor geselecteerd. Een Brunello heeft een prachtig fonkelende robijnrode kleur en de geur van kersen, bramen en bessen. In de mond veel fruit, delicate kruiderij en fantastisch uitgebalanceerd vanille, door de rijping op eiken. Complex, krachtig en toch zijdezacht. 

Besloten dat je indruk wilt maken met een Montalcino, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Kies dan voor een Rosso di Montalcino. Beide wijnen worden gemaakt van dezelfde druif, maar bij de Rosso zijn de druivenstokken jonger en ook rijpt de wijn minder lang. Die jongere stokken en kortere rijping resulteren echter in meer levendiger geuren en smaken. Niet verkeerd dus. De Rosso is elegant, licht en heeft een fantastische geur.

(Gran) Reserva

Een van de bekendste en meest gewilde wijnen van Spanje is de Rioja Gran Reserva. 

Een wijn die op meerdere vlakken een krachtpatser is. Vol en complex met een krachtige geur van donkere kersen, blauwe bessen. Met zijn boterzachte smaak met romig eiken, bessen en mokka, is deze Spaanse wijn om op ‘te bijten’. In Rioja moeten wijnen aan bepaalde voorwaarden voldoen om een kwalificering te krijgen. Zo moet een Rioja Gran Reserva minimaal 24 maanden op hout en daarna 36 maanden op fles gerijpt zijn. Om die reden zijn Gran Reserva’s schaarser en kostbaarder dan zijn broertje Rioja Reserva. Een ‘gewone’ reserva moet minimaal 12 maanden op hout en 24 maanden op fles gerijpt zijn. Maar die ‘slechts’ 36 maanden rijping levert ook al fantastische wijnen op! 

Chablis of niet?

Chablis is een van de beroemdste witte wijnen uit Frankrijk. De wijn wordt gemaakt in Bourgogne, is gemaakt van de Chardonnaydruif en heeft een heel typerende smaak. Vele wijnliefhebbers herkennen een Chablis uit duizenden. Maar waaraan dan? Een echte Chablis is droog, verfijnd en fruitig en heeft een elegante mineraliteit. Dat laatste is het meest herkenbare kenmerk. Want het terroir van Chablis is uniek. Honderden miljoenen jaren geleden was het gebied zee en de resten daarvan zijn vandaag de dag nog terug te zien in de bodem, door de aanwezigheid van kalk, klei én fossiele schelpen. Daardoor ruikt en smaakt een Chablis fantastisch mineralig en soms zelfs ziltig! Enige nadeel aan Chablis: ze kunnen aan de prijs zijn. Gelukkig zijn er ook houtgerijpte Chardonnays uit bijvoorbeeld de Franse Pays d’Oc die doen denken aan deze prestigieuze witte wijn uit Bourgogne. Net zo karaktervol, met een typerend botertje en mineraliteit.

0