Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Ontdek de moderne fotokunst van Jaime Ibarra

Posted on

Kunst is een persoonlijk iets. Of je nu praat over moderne kunst, of kunst van een paar eeuwen geleden, iedereen kijkt er op zijn eigen manier naar. En dat maakt het soms ook lastig om een geschikt kunstwerk voor in huis uit te zoeken. Iedereen heeft zijn of haar eigen smaak en niet altijd komt de smaak van huisgenoten met elkaar overeen. Daarnaast is het de vraag, kies je voor een beeld als kunstwerk of hang je fotokunst aan de muur?

Originele kunst voor in huis

Als je op zoek bent naar iets origineels voor in huis wat je dus niet bij iedereen wilt tegenkomen, dan kun je eens denken aan de fotokunst van Jaime Ibarra. De geboren Spanjaard werkt als conceptionele fotograaf. Dat wil zeggen dat zijn foto’s allemaal bedoeld zijn om een idee weer te geven. De fotograaf heeft niet alleen zelf een beeld bij wat hij met de foto wil illustreren, maar hij nodigt de toeschouwer ook uit om zelf het beeld te ontdekken. En dat doet hij door opvallende, maar ook subtiele details in de foto te verwerken. Met de fotokunst van Jaime Ibarra haal je dus niet zomaar een foto in huis, je blijft er naar kijken en het blijft fascineneren.

Wie is Jaime Ibarra?

Jaime Ibarra is niet alleen fotograaf. Door de manier waarop hij zijn foto’s bewerkt, kan hij gerekend worden tot een echte kunstenaar. Hij heeft sinds zijn jeugd al op vele plaatsen in de wereld gewoond en dat zie je terug in de open visie die hij in kunst verwerkt. Jaren werkte hij als grafisch vormgever en dat kun je nog herkennen in de brede toepassing van kleuren en vormen. Alleen met de fotografiekunst gaat hij een paar stappen verder, wat zijn werk niet alleen uniek, maar ook heel identiek maakt.

Inspiratie uit muziek

Bij kunstenaars kun je in sommige gevallen terugzien waar ze hun inspiratie vandaan halen. Maar de creaties van Jaime Ibarra hebben hun eigen originele oorsprong. Hij laat zich niet beïnvloeden door werken of ideeën van anderen. Het enige waar hij wel veel inspiratie uit haalt is muziek. Met het verhaal van de klanken, de tekst en de kleuren die daarbij hun vorm krijgen, kan hij op de mooiste ideeën komen voor een nieuw portret of een nieuwe foto. Zijn foto’s zijn feitelijk schilderijen die hij niet met een penseel, maar met de camera vastlegt.

Het werk van Jaime Ibarra

De fotokunst van Jaime Ibarra kun je aan een aantal dingen herkennen. Hij werkt altijd met mensen, waarbij Jaime Ibarra streeft naar een persoonlijk interactie met deze professionele modellen om zo de beste compositie vast te kunnen leggen. Qua belichting maakt hij gebruik van wat op dat moment voor handen is en wat het mooiste overkomt. Zijn studio is niet voorzien van een uitgebreid assortiment accessoires. Hij kiest liever voor een enkele lamp, of gewoon voor zonlicht als dat voorhanden is. Deze benadering maakt de fotokunst van Jaime Ibarra boeiend in zijn eenvoud. De kleuren van zijn foto’s zijn ingetogen of een perfecte combinatie van kleur en schaduw en licht. Met fotokunst van Jaime Ibarra heb je zonder twijfel iets bijzonders in je huiskamer hangen.

0