Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe kun je zelf een nieuwe betonvloer storten?

Zelf een betonvloer storten is niet zo ingewikkeld als veel doe-het-zelvers denken. Als je maar de juiste stappen volgt en doordacht te werk gaat. Naast het (eventueel) verwijderen van de oude vloer zijn dat onder meer kwalitatief goede beton en betonplex kopen, het beschermen van leidingen, het op de juiste manier dichten van naden en kieren en een goede droogtijd aanhouden. Wil je zelf een betonvloer storten, gebruik dan onderstaand stappenplan om dit op een goede en efficiënte manie te doen!

Wat heb je nodig voor het storten van een betonvloer?

Als je een betonvloer wilt gaan storten, heb je in de beginfase het een en ander nodig. Zo is het aan te raden om, als deze aanwezig is, de oude betonvloer eruit te breken. Beton is namelijk zwaar en massief, en niet elke vloer heeft voldoende draagkracht voor een extra laag beton. Neem daarom geen risico en haal het oude beton eruit. Hiervoor heb je een sloophamer nodig. Als je het oude beton weggehaald is, zie je de ondervloer of de kruipruimte. Het verwijderen van een betonvloer is niet altijd noodzakelijk. Zo kan er direct beton gestort worden op plavuizen of op tegelvloeren. Bij een houten ondervloer moet deze altijd verwijderd worden, omdat hout ‘werkt’: het kan uitzetten of krimpen en daardoor kan een betonvloer erboven gaan scheuren.

Controle leidingen, ophogen kruipruimte en andere voorbereidende werkzaamheden

Als de oude vloer is weggehaald, biedt dat een goede gelegenheid om het bestaande leidingwerk te controleren, aan te passen en/of te renoveren. De leidingen zijn nu namelijk goed toegankelijk. Hierna kan de kruipruimte worden opgehoogd, wat verstandig is als de ruimte diep ligt. Je bespaart dan namelijk flink wat beton. Het ophogen kun je doen met speciaal vulzand. Het zand moet tot aan de onderrand van de houten draagbalken komen. Hierna moet het worden aangedrukt en komt er folie overheen, die voorkomt dat er teveel vocht uit het beton wegtrekt. Het is aan te raden om ook isolerend plaatmateriaal te gebruiken. Gebruik verder nog een krimpnet, die zorgt voor een krachtiger beton en scheurvorming voorkomt. Ten slotte moet er nog een aantal zaken gebeuren voordat het beton gestort kan worden. Zo moet het leidingwerk beschermd en afgedekt worden. Verder dienen kiertjes en naadjes gedicht te worden en moet er aan de randen een kantenband aangebracht worden, die voorkomt dat het beton tegen de muren komt.

Het storten van het beton

Vervolgens is het tijd om het beton te gaan storten. De minimale laagdikte van het beton is 8 cm. Het beton kun je zelf mengen, maar ook kun je kiezen voor kwalitatief goed kant-en-klaar beton. Na het storten moet de betonvloer geëgaliseerd worden met een houten afrijlat. Ga ervan uit dat de vloer minimaal 14 dagen moet drogen om goed en volledig uit te harden. Succes met de klus en geniet van het resultaat!

1