Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Handelen in crypto: wat doe je bij een extreme koersdaling?

Posted on

De cryptomarkt is zeer volatiel. De koersen dalen soms met de minuut, maar kunnen ook weer in één dag pijlsnel toenemen. Dit maakt het tevens een zeer interessante markt. Er valt altijd wel wat te beleven. Voor beginnende beleggers is het echter vaak lastig te aanschouwen. Want wat doe je als je plotseling ziet dat de koers een enorme daling doormaakt? Bij een extreme koersdaling zijn er enkele dingen die je kunt doen. In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken.

Een goed koopmoment? 

Wil je crypto currency kopen? Dan ben je natuurlijk op zoek naar het juiste moment om te kopen. Dit kan best lastig zijn. Het lijkt onaantrekkelijk te zijn om te kopen als de koers juist enorm daalt. Waarom zou je investeren in iets wat niet lekker loopt? Bedenk echter goed dat dit wel het moment is waarop je zeer goedkoop kunt inkopen. De kans is verreweg het grootst dat de crypto’s hierna weer een flinke stijging zullen doormaken. Dit betekent dat je binnen korte tijd meer geld kunt maken.

Dit is echter lastig in te schatten. Want wanneer is het dieptepunt bereikt? De markt is erg volatiel. De koersen kunnen nog een tijdje doordalen, waardoor je uiteindelijk nog teveel betaalt. Maar het kan ook zo zijn dat ze morgen weer zullen stijgen én je toch had moeten kopen. We hebben helaas geen glazen bol waarmee je dit kunt voorspellen. Je moet er een beetje feeling voor krijgen en simpelweg durven om de stap te wagen. Koop in elk geval nooit wanneer de koers heel hoog staat, want dan is de kans dat je verlies zult lijden alleen maar groter. Probeer de zogenaamde ‘Fear Of Missing Out’ daarom te beperken. 

Wacht met verkopen 

Heel vaak ziet men dat bij dalende koersen er direct paniek uitbreekt. Hierdoor stort de cryptomarkt zelfs tijdelijk vrijwel volledig in. Niet omdat dit noodzakelijk was, maar omdat mensen zó bang zijn geworden dat ze al hun geld terugtrekken en verkopen. Voor kopers een goed moment om zo goed mogelijk aan crypto’s te komen, maar als verkoper in de meeste gevallen onnodig. Wanneer je doorgaans even wacht, zul je zien dat er weer een stijging komt. Direct je geld terugtrekken levert in de meeste gevallen dan ook alleen maar onnodige verliezen op. Wacht daarom even. Focus je even op iets geheel anders. Kijk de komende tijd even niet naar de koersen en maak je niet druk. De kans is groot dat het alweer snel beter gaat.

Er kunnen echter wel enkele situaties zijn waarin het beter is om toch te verkopen. Bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt dat de koersen nog verder zullen dalen en je slim wilt zijn door nu met verlies te verkopen en straks weer goedkoop in te kopen. Dit is met name voor de mensen die al langer in crypto’s handelen een geschikt idee. Dan zijn er ook nog mensen die hun geld op korte termijn nodig hebben en daardoor niet langer meer kunnen afwachten. Bij een extreme koersdaling (en de verwachting dat het nog verder zal dalen) doen zij er goed aan om te verkopen en op die manier het verlies te beperken.

Wees je ervan bewust dat je zeker niet altijd groene cijfers zult zien. Dat hoort bij beleggen. Koersen stijgen en dalen, maar de kans dat de koers ooit op 0 komt te staan is vrijwel nihil. Maak je dus niet al te druk. 

0