Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een houtskool bbq of een gasbarbecue?

Wil je een bbq kopen, dan sta je al direct voor de keuze wat voor barbecue het wordt. En vooral de wijze waarop je je vlees wilt bakken. Ga je voor een houtskool bbq? Of vind je het toch prettiger om op een gasbarbecue je vlees te garen? Welke keuze je ook gaat maken, je mag bij het kenbaar maken van dat je een bbq wilt kopen, de nodige vooroordelen, feiten en fabels over beide soorten bbq’s aanhoren. Voor de één is de houtskool bbq de heilige graal, terwijl de ander zweert bij een gasbarbecue. Om niet te verdwalen in alle meningen zul je voor een bbq kopen, jezelf moeten informeren over beide soorten en moet je de nodige voor- en nadelen naast elkaar zetten.

De houtskool bbq

De houtskool bbq is de klassieke vorm van barbecueën. Je gebruikt hiervoor kolen die je moet aansteken. Afhankelijk hoe hoog je het vuur hebt staan, grill je het vlees op echt vuur, maar je vlees kan ook gerookt worden door smeulende kolen. Het is die typische smaak dat vlees krijgt door het bakken op echt vuur en de rooksmaak dat de houtskool bbq bij velen zo populair maakt.

Voor- en nadelen houtskool bbq

Eerst maar eens met de voordelen beginnen: de houtskool bbq is relatief goedkoop aan te schaffen. Voor de echte bbq liefhebbers is de houtskool bbq ook een hele belevenis. Het aansteken van de kooltjes, dan wachten tot de kooltjes gaan gloeien of vlam vatten en dan proberen het vuur op de juiste temperatuur te krijgen voor een perfect gegrild stuk vlees. Dit is een ervaring die met een gasbarbecue niet te evenaren is. Nadeel is dat het vlees soms te gemakkelijk een verbrande smaak krijgt, kolen moet je niet in je kleren krijgen en nadien moet je de hele bbq weer schoonmaken. En je kunt last krijgen van behoorlijke stank- en rookoverlast.

De gasbarbecue

De gasbarbecue sluit je aan op de gasfles en binnen 10 tot 15 minuten is de bbq warm genoeg om je vlees op de grillplaat te leggen. De temperatuur is gemakkelijk heel constant te houden en gemakkelijk naar boven of beneden bij te stellen.

Voor- en nadelen gasbarbecue

Bij een gasbarbecue geldt: het gemak dient de mens. Je hoeft niet te wachten tot de kolen aan het gloeien zijn, je zet gewoon de temperatuurknop om en de plaat wordt vanzelf heet. Je zult nauwelijks last hebben van rook- en stankoverlast en nadien is de gasbarbecue heel gemakkelijk schoon te maken. Een nadeel kan zijn dat de startprijzen van gasbarbecues wat hoger liggen en vaak ook wat meer ruimte in beslag nemen door de gasfles. Er zijn modellen die niet warm genoeg worden en dat kan soms een probleem geven bij het grillen van vlees.    

0