Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De duurzaamheid van led verlichting: alle milieuvoordelen op een rijtje!

Posted on

Dat led verlichting een duurzame verlichtingssoort is, weten de meeste mensen intussen wel. Die boodschap is inmiddels al wel overgekomen doordat led zo populair is geworden. Lastiger wordt het echter om uit te leggen waarom led-verlichting een duurzame optie is. Hoe werkt dit soort verlichting? En waarom is led-verlichting, voordelig beschikbaar via budgetlight.nl, een goede keuze vanuit het oogpunt van het milieu? We hebben hieronder de belangrijkste feiten omtrent het duurzame karakter van led-lampen verzameld. AL met al zijn het redenen genoeg en overtuigende argumenten om ook over te schakelen op led-verlichting, mocht je deze stap nog niet genomen hebben.

Een indrukwekkende besparing qua energie

De duurzaamheid van led blijkt al uit de procentuele energiebesparing in vergelijking met de vroegere gloeilampen. Een led-spot of led-lamp is doorgaans al snel 90 procent voordelig qua stroomverbruik dan een gloeilamp. Qua energieverbruik zitten gloeilampen op zo’n 18 tot 67 Watt aan energie. Vergelijk dat met een gloeilamp en verbaas je: deze gebruiken gemiddeld genomen ongeveer 4 Watt tot 12 Watt aan energie.

Het is meteen licht

Anders dan bij spaarlampen en gloeilampen springt led-verlichting direct aan. Qua sterkte zijn led-lampen direct op vol vermogen. Fijn, want ook hier wordt er dus geen onnodige energie verspilt: opwarmen van led-verlichting is niet nodig!

Een scherp oog voor het milieu

Led-verlichting heeft als grote voordeel dat deze lampensoort aanzienlijk minder CO2 uitstoot dan traditionele verlichtingssoorten. Met een setjes van twintig lampen die gemiddeld drie uur per dag aanstaan, stoot je ruim 400 kilogram aan CO2 minder per jaar uit dan wanneer je gebruikmaakt van gloeilampen.

Led-lampen zijn dimbaar

Vandaag de dag zijn er uitstekende led-dimmers verkrijgbaar waarmee led gedempt kan worden. Door gebruik te maken van dimlichten van led kun je tientallen procenten besparen op het energieverbruik per lamp. Dat is niet alleen prettig voor het milieu, maar ook fijn voor je portefeuille.

Minder giftig dan andere lampen

Een van de milieuvoordelen van led is dat deze lampen minder giftig zijn dan traditionele verlichtingstypen. Spaarlampen bevatten kwik en hebben een straling waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Wanneer een spaarlamp stukgaat is het zaak de resten snel uit een ruimte te verwijderen om geen gezondheidsklachten te krijgen. Bij led loop je geen gezondheidsrisico’s, want er komt bij een defecte lamp geen kwik vrij.

0