Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom het belangrijk is om je auto geregeld te laten uitlijnen

Posted on

Om je banden goed te houden en er voor te zorgen dat je veilig kunt rijden, is het belangrijk om je voertuig regelmatig te laten uitlijnen. Bij dit uitlijnen wordt gekeken naar afwijkingen in de wielstanden. Deze kunnen ontstaan als je bijvoorbeeld een stoeprand raakt, over een grote steen rijdt, of wanneer je een botsing hebt gehad. Het is dus belangrijk dat je dit regelmatig laat doen en tegenwoordig maakt het niet meer uit of je dit door een garage Mijdrecht laat doen, of elders in het land, elke garage moet zich aan dezelfde voorschriften houden bij het uitlijnen van een auto.

Wat is uitlijnen van een auto?

Bij het uitlijnen van een auto kijkt de monteur naar de stand van de wielen van je auto. Het onderstel van een auto is een geheel van onderdelen die de wielen in een bepaalde stand houden voor de beste rijeigenschappen. In de ideale situatie is de wielstand zo afgesteld dat de wielen exact recht op het wegdek staan. Als deze afwijkt van de fabrieksspecificaties, dan zal deze door een specialist opnieuw moeten worden afgesteld. Dit is dus het uitlijnen van een auto.

Heb je een stoeprand geraakt of een aanrijding gehad dan moet de auto opnieuw worden uitgelijnd. Met moderne 3D-uitlijning apparatuur wordt dan naar de ophanging van de auto gekeken en deze weer goed gesteld, geheel volgens de fabrieksspecificaties.  Dit uitlijnen is een vak apart en vraagt om maatwerk. Het uitlijnen van je auto is een waardevolle investering in je veiligheid en het rendement van de banden van de auto die hierdoor langer mee gaan.

Wanneer is uitlijnen van een auto gewenst?

Trekt de auto tijdens het rijden steeds naar rechts of naar links? Slijten de banden sneller of slechts op bepaalde plekken? Dan kan het zijn dat de wielen niet in de juiste positie staan ten opzichte van uw auto. Laat in dat geval een monteur jouw auto uitlijnen en daarmee het probleem verhelpen. Enkele situaties die er op duiden dat de auto uitgelijnd moet worden:

– De auto naar links of rechts trekt tijdens het rijden.

– De banden van de auto slijten scheef af.

– De auto voelt onstabiel aan op de weg.

– Het stuur van de auto trilt of draait niet goed meer terug.

– Het stuurwiel te licht of te zwaar beweegt tijdens het sturen. 

– Als een wiel een stoeprand heeft geraakt of hard in een gat is terechtgekomen. 

– Als er reparaties of vervangingen zijn gedaan aan de wielophanging of onderstel van de auto. 

– Als je een aanrijding hebt gehad.

In bovengenoemde scenario’s moet je de auto laten uitlijnen, want het onderstel van die auto is niet meer goed afgesteld. Het onderstel bestaat uit een aantal bewegende onderdelen die goed op elkaar afgesteld moeten staan om de auto goed te laten rijden en om slijtage te beperken. Het laten uitlijnen van uw auto is belangrijk om de veiligheid te waarborgen en om comfortabel te kunnen rijden. 

0