Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Vanuit huis je conditie weer op peil brengen

Posted on

Sportscholen hebben het moeilijk door de Corona crisis. In eerste instantie omdat ze lange tijd moesten sluiten, maar nu hebben veel gyms het nog steeds moeilijk omdat veel mensen de weg naar de sportschool niet meer weten te vinden. Het blijkt dat veel mensen moeite hebben met de draad, wat betreft het werken aan hun conditie, weer op te pakken. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven en dat kan ook gewoon vanuit huis. Zo kun je op zoek naar de beste crosstrainer voor jou, of de beste pull up bar. Ben jij ook op zoek naar manieren om weer aan je conditie en je lijf te werken? Lees dan snel verder voor wat handige tips!

Uit onderzoek is gebleken dat als je iets 12 weken lang regelmatig doet, dat het dan ‚in je systeem’ zit en het geestelijk weinig moeite meer kost om je ertoe te zetten om dit te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het uitvoeren van oefeningen om je conditie op peil te houden. Ging jij voor de pandemie regelmatig naar de sportschool, maar kun je er tegenwoordig de tijd niet meer voor vinden? Grijp dan elke mogelijkheid aan om meer te bewegen. 

Meer bewegen in je dagelijkse leven

Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Op die manier zorg je ervoor dat het bewegen onderdeel wordt van je leefstijl. Zie dus het leven als een grote oefening en je zult ontdekken dat je op allerlei manieren jezelf fit kunt maken. Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van de ‚oefeningen’ die je in jouw dagelijks leven tegen komt. Beter is het om per dag een half uurtje hiervoor uit te trekken, je zult merken dat het al snel een dagelijkse routine wordt die je bijna geen moeite meer kost. Daarnaast kan het de perfecte afwisseling zijn als je nog vanuit huis werkt.

Thuis aan je conditie werken

Kies je ervoor om thuis oefeningen te gaan doen, begin dan met push-ups, dat is namelijk één van de beste en simpelste oefeningen die je kunt doen. Push-ups zijn niet alleen goed voor armen en benen, je versterkt er ook je buik- en borstspieren mee en je conditie wordt er snel beter van. Daarnaast train je er ook je bekken mee. Is het in het begin te zwaar, hou je knieën dan op de vloer of druk jezelf op vanaf een verhoging zoals de bedrand. Wil je rustig aan beginnen en merk je aan je lijf dat het van sporten snel vermoeid is? Een dagelijkse wandeling na de lunch of het avondeten doet meer voor je lichaam dan je denkt. 20 tot 30 minuten wandelen na het eten verbetert niet alleen je conditie en je bloedsuikerspiegel, je valt er ook nog van af. Uit onderzoek blijkt dat wandelen net zo effectief kan zijn als stevig sporten, mits je echt vijf tot zes keer per week wandelt.

In 2002 kreeg het boek ‘The Once a Week Slow Motion Fitness Revolution’ aandacht met de bewering dat je fitter en sterker wordt door één keer per week 20 minuten langzaam te trainen met gewichten. De bedoeling is dat je heel langzaam met lichte dumbbells traint. Je tilt het gewicht in 10 seconden en laat het in 10 seconden weer zakken, waarna je weer tilt. Je spieren geef je tijdens de oefeningen bij voorkeur geen rustmomenten. De spierspanning blijft zo constant, waardoor de vetverbranding en het spierversterkende herstelproces optimaal zijn. Deze vorm van krachttraining moet je wel afwisselen met conditietraining.

0