Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Recept: varkenswangetjes in rode wijn  

Posted on

Ingrediënten 

Voor het marineren van de varkenswangen: 

4 kopjes droge rode wijn (verkrijgbaar bij Bergovino

3 laurierblaadjes 

2 kruidnagels 

1 theelepel piment bessen 

1/2 theelepel jeneverbessen 

Een paar takjes tijm 

1,2 kg varkenswangen 

Voor het smoren van de varkenswangen: 

Zout, naar smaak 

Enkele eetlepels witte bloem, voor het bestuiven van de varkenswangen 

3 eetlepels geklaarde boter 

2 uien, fijngehakt of geraspt 

2 wortelen, geraspt 

2 eetlepels tomatenpuree 

Voor het indikken en op smaak brengen van de saus: 

1 eetlepel boter 

1 eetlepel witte bloem 

Zout, naar smaak 

Voor het serveren (optioneel, voorbeelden, naar eigen keuze): 

Gestoomde broodjes, spätzle, of aardappel noedels 

Instructies 

Marineer de varkenswangen: 

Meng in een pan de rode wijn, specerijen, en tijm voor de marinade. Verwarm de rode wijn tot net onder het kookpunt om hem te doordrenken met het kruidenaroma. Zet hem dan opzij en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de rode wijn marinade over de varkenswangen. Dek af en laat een nacht in de koelkast marineren. 

Smoor de varkenswangen: 

Verwarm uw oven voor op 140 °C (285 °F) 

Neem de varkenswangen uit de marinade en bestrooi ze aan beide kanten met zout. Bestuif ze met bloem. Verhit de geklaarde boter in een pan op hoog vuur. Bak de varkenswangen aan alle kanten goudbruin. Haal ze dan uit de pan. 

Draai het vuur laag en stoof de uien, wortels en tomatenpuree kort in de pan tot de uien doorschijnend zijn, ongeveer 3-4 minuten. Zeef de marinade door een zeef en gooi de kruiden weg. Blus de pan af met de gezeefde marinade en doe de varkenswangen terug in de pan. Breng het geheel aan het sudderen. Dek vervolgens de pan af met een deksel en zet hem in uw voorverwarmde oven. Laat de varkenswangen stoven op 140 °C (285 °F) tot ze mooi gaar zijn, ongeveer 3 uur. 

Maak de saus af en dien de varkenswangen op: 

Haal de varkenswangen uit de oven als ze gaar zijn. Zeef de saus door een zeef en gooi de groenten weg. Verhit in een pan de boter voor de saus op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat het boter-meelmengsel (“roux”) zweten tot het nootachtig ruikt maar nog bleek van kleur is, ongeveer 3-4 minuten. Klop dan de saus erdoor. Breng het geheel aan het sudderen en breng de saus op smaak met zout. 

Doe de varkenswangen in de saus om ze opnieuw te verwarmen. Serveer met een zetmeelrijk bijgerecht naar keuze. Bijvoorbeeld gestoomde broodjes, spätzle, of aardappel noedels. 

0