Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Paardenkracht – Lars Mytting

Sterauteur

De Noor Lars Mytting is een van dé Scandinavische sterauteurs van het moment, en dat betekent wat, want als er een regio is waar de beste mannenboeken te vinden zijn, is het wel bij onze Europese vrienden uit het Noorden. In het rijtje Henning Mankel, Lars Kepler, Stieg Larsson en ga zo maar door, mag Mytting zeker niet ontbreken. Bekend werd hij met zijn meesterwerk ‘De man en het hout’, naast Paardenkracht ook zeker een goed boek voor mannen. Het is altijd weer een raadsel waar Noorse, Deense en Zweedse auteurs hun inspiratie toch vandaan halen, aangezien de uitgestrekte landvlakten voor meer naar zuiden woonachtige Europeanen niet meteen tot de verbeelding spreken. Niets is minder waar, en die vlieger gaat zeker op voor Lars Mytting. In zijn boek over houthakken gaat het over veel meer dan het laten neerkomen van de bijl alleen. Het is, zogezegd, een ware ‘filosofische houthakkersroman’. 

Paardenkracht

‘Paardenkracht’ dat in 2016 uitkwam, mag zeker niet ontbreken in de top 10 boeken voor mannen. Het is een van die romans die angstwekkend actueel, en zeker voor de mannen met een voorliefde voor de ongerepte natuur is het een goed boek voor mannen. De hoofdpersoon van ‘Paardenkracht’ heet Erik Fyskens, een man die in het verleden leeft. Hij beheert langs de desolate snelweg een benzinestation. Dat benzinestation ziet er niet onherbergzaam uit, integendeel. Hij heeft de stop voor automobilisten volledig in retro-jaren zestigstijl opgetrokken. Fyskens is een ware kenner, maar vooral liefhebber van oldtimers en kan de reiziger die even op adempauze over alles informeren: van radiateurslangen tot ventilatorriemen. 

Het provinciale leven

Alles lijkt onbezorgd zijn gangetje te gaan, totdat de autoriteiten bekend maken dat ze van plan zijn de provinciale weg te gaan verleggen. Het dwingt Erik Fyskens tot het stellen van een daad: hij zal zich te weer moeten stellen tegen de paardenkracht van de stedelijke vernieuwing, die in haar on-omziende innovatiedrang alle verworvenheden van het rustieke, provinciale leven lijkt te verslinden. 

Techniek en vertelkunst

‘Paardenkracht’ is een van de beste mannenboeken die zeker zijn plaats in de top 10 boeken voor mannen verdient, omdat de liefde voor auto’s door Mytting wordt omgezet in ware poëzie. Zeker de techneuten onder ons kunnen dit boek niet laten liggen, maar vanwege de vertellingskracht van de begaafde auteur is het boek ook voor mannen die op het eerste gezicht weinig met technische foefjes op hebben, een absolute must-read. Als vrouwen, zoals Hanneke Groenteman in de Volkskrant laat weten, al wegsmelten van Myttings liefdevolle beschrijvingen, kun je je er alleen maar een vage voorstelling van maken hoe het de technisch aangelegde mannen bij het lezen van dit pareltje zal vergaan.

0