Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Fight Club: Wat maakt de film 20 jaar naar dato nog steeds ze legendarisch

Posted on

De eerste regel van Fight Club: ‘je praat nooit over Fight Club’. Helaas breken we die regel al snel, want zelfs twee decennia nadat deze cultfilm voor het eerst in de zalen kwam is de film nog steeds legendarisch. Maar wat zorgt er nu voor dat Fight Club 20 jaar naar dato nog steeds menig filmliefhebber weet te beroeren?

Het handelt over de frustraties van ons dagelijks leven

Het is moeilijk om Fight Club uitgelegd te krijgen in een paar zinnen maar de film handelt over een groep mannen die het zonder regels tegen elkaar opnemen omdat ze een verzetje nodig hebben om de frustraties van het dagelijkse leven van zich af te werken. Begrijpelijk in een periode waarin heel wat protesten in de VS uitbraken, maar ook is Fight Club 20 jaar naar dato nog up to date. Ook nu zit er een grote frustratie in een groot deel van de samenleving die langzaamaan opborrelt. En toch, ondanks alles, lijken we vast te zitten in een cultuur waarin we niet zonder onze smartphones, dure auto en groot huis lijken te kunnen.

fight club uitgelegd

De vele subliminale boodschappen in Fight Club

Wat de film maakt tot een echte cultfilm zijn de subliminale boodschappen in Fight Club. Het meesterwerk van David Fincher raakt immers aan maatschappelijke thema’s zoals de overgang van een consumentencultuur naar een cultuur waarin persoonlijke bezittingen niet noodzakelijk zijn voor een streven naar geluk. De film begint niet voor niets met Ed Norton die de hand van zijn vriendin vasthoudt, terwijl hij financiële gebouwen ziet ontploffen en instorten. Een scène die amper twee jaar later in september 2001 nog als vooruitziend zou kunnen worden beschreven.

Fight Club uitgelegd

Ondanks dat de film een echte cultfilm is geworden, moet gezegd worden dat niet iedereen fan is. Heel wat mensen vinden Fight Club niets meer dan een verheerlijking van zinloos geweld en anarchie. Helaas missen zij net hetgeen waarvoor de film echt voor staat. Het is net de zoektocht naar geluk, naar een middel tegen de verveling die dagelijkse routine met zich meebrengt. Naar een oplossing voor alle maatschappelijke druk die zo zwaar op ons weegt.

0